
Hapklare SEO tips en quick wins om vandaag nog te implementeren
SEO kan soms nogal intimiderend werken op vooral beginnende website beheerders. Waar begin je? Hoe snel resultaat boeken. In dit artikel zal ik een aantal quick wins delen die je in het zadel helpen.
- Houdt gebroken links in de gaten op je website. Gebroken hyperlinks zijn verwijzingen naar andere pagina’s op je website of externe hulpbronnen. Het internet is constant in beweging en zaken veranderen nogal eens, zo ook de URL waar een stukje inhoud zich bevindt. Het is niet netjes wanneer een bezoeker op een link klikt, en dan op een 404 foutmelding pagina uitkomt. Zoekmachines vinden dit ook niet leuk, omdat dit een mindere gebruikerservaring is, en de crawler van de zoekmachine hier haar tijd mee verdoet. De volgende tools kun je kosteloos raadplegen voor dit doel: Broken link check, Dead link checker en Dr Link Check.
- Houdt je uptime in de gaten met een gratis monitor zoals StatusCake. Websites die vaak onbereikbaar zijn zal Google zien als onbetrouwbaar. Met een monitor krijg je inzicht in de uptime statistieken van je website en evt. ontvang je bericht per e-mail of SMS wanneer je website eruit ligt. Wanneer dit te vaak gebeurt wil je wellicht van hosting partij veranderen.
- Vermijd duplicate content of dubbele teksten. Idealiter wordt iedere pagina voorzien van een unieke tekst. Maar je hoeft niet het wiel compleet opnieuw uit te vinden voor elke nieuwe pagina. Er zijn bepaalde tekstfragmenten, die hergebruikt kunnen worden. Denk bijv. aan een stukje begeleidende tekst over een merk dat je aanbiedt dat terug komt op alle productpagina’s van dit merk. Of wellicht informatie over de betaling, verzend en retourneer voorwaarden van een webwinkel dat terugkomt op alle verkooppagina’s. Dit is geen probleem. Er zingt een getal rond in de SEO gemeenschap dat Google de scheidingslijn trekt bij 70%. Wil zeggen, 70% van de inhoud van een pagina zou idealiter uniek moeten zijn. Google heeft dit nooit bevestigd naar de buitenwereld toe, maar het is een aannemelijk percentage. De kern van de pagina is liefst dus uniek geschreven, maar bepaalde tekstfragmenten kun je voor je gemak herhalen.
Intern dubbele inhoud kun je opsporen met de kosteloze tool Siteliner, een soort van Copyscape maar dan voor intern gebruik.
Kun je nu echt niet anders dan een tekst 1-op-1 overnemen? Voorzie deze dan van een zogenaamde noindex tag. Dit verteld zoekmachines dat je deze pagina niet wilt laten opnemen in de index. Zoekmachines zullen dit waarderen omdat dit tijd en geld bespaart. Begrijp goed, het internet in kaart brengen kost Google en andere zoekmachine bedrijven veel geld. Indien je de tijd verdoet van de zoekmachine door inhoud die geen unieke toegevoegde waarde heeft aan te bieden, zullen zij dit niet in dank afnemen, zeker niet wanneer dit op schaal gebeurt. Indien je geen idee hebt hoe dit te implementeren dan kun je een zoekmachine marketing bureau raadplegen.
En hoe zit het nu met bijv. een privacybeleid pagina of algemene voorwaarden pagina’s? Deze zijn vaak voor het grootste gedeelte niet uniek. Maar deze laat je idealiter toch in de index staan. Omdat het voor Google belangrijk is te weten dat je een betrouwbare onderneming bent die privacy en legale kwesties serieus neemt. Alsmede zijn sommige zoekers wellicht specifiek op zoek naar jouw algemene voorwaarden. Google maakt voor dit soort pagina’s dan ook een uitzondering. - Pop-ups, daarover kan hetzelfde gezegd worden: indien je deze dient te tonen voor legale redenen, denk bijv. aan een leeftijd bevestigen pop-up indien je inhoud aanbiedt voor volwassenen, of je maakt gebruik van een cookie pop-up, dat is dit voor Google okay. Maar indien je website een scherm overheersende, opdringerige, commercieel gerichte pop-up toont direct bij het laden van de website, dan is dit geen goed idee wat betreft de SEO performance van jouw website.
- Google brengt dagelijks gemiddeld zo een 2 aanpassingen aan haar zoekalgoritme aan. Over het algemeen zullen dit kleine veranderingen zijn. Soms alleen voor een enkele regio of taal of een bepaalde industrie of thema. Soms gaat het echter om meer ingrijpende zoekalgoritme wijzigingen, en kan dit aanzienlijke impact hebben op de vindbaarheid van jouw website. Om die reden is het een goed idee om dit van tijd tot tijd te analyseren. Je kunt hiervoor de kosteloze tool Panguin raadplegen. Panguin is een samentrekking van de twee meest beruchte algoritme updates van Google namelijk Panda en Penguin. Panda is vernoemd naar een Google medewerker met deze achternaam, en gaat over de kwaliteit van de inhoud van een website. Penguin is vernoemd naar inderdaad het dier, en deze kijkt naar de kwaliteit van de links die een website ontvangt.
Wat de Panguin tool doet, is deze plaatst annotaties op een grafiek van organisch zoekverkeer verkregen uit Google Analytics. Deze annotaties vertellen je wat Google op deze dag doorgevoerd heeft en verwijst daarbij naar relevante vakliteratuur. Indien je een scherpe daling ziet in bezoekers ten tijde van een Google update dan hoeft dit niet te betekenen dat een en ander met elkaar te maken heeft. Maar het zou een goede zaak zijn dit te onderzoeken. - Hyperlinks verfijningen: Google heeft sinds september 2019, specifiekere NoFollow tags geïntroduceerd, namelijk rel=”ugc” en rel=”sponsored”. UGC staat voor user generated content, en dit is alle inhoud die toegevoegd is door bezoekers van jouw website. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijv. de commentaren onder blogberichten van lezers of berichten in een internet forum. Helaas zien we veel spam op dit vlak. Om spammers te ontmoedigen wil je wellicht gebruik maken van deze specifieke NoFollow tag om aan Google duidelijk te maken dat deze inhoud (en links) komen van bezoekers.
Sponsored omvat alle links waar commercieel belang bij gemoeid is. DoFollow hyperlinks (SEO waarde doorgevende verwijzingen) verkopen is zoals eerder aangegeven, tegen de richtlijnen van Google. Wanneer je samenwerkt met bloggers, bijv. je zendt een product naar een blogger en in ruil hiervoor schrijft de blogger over jouw bedrijf, dan dient de blogger idealiter bij het verwijzen naar jouw bedrijf gebruik te maken van de rel=”sponsored” tag om kristalhelder aan Google te maken de relatie tussen de blogger en jouw bedrijf. Dit voorkomt problemen voor zowel jouw bedrijf als de blogger zelf. - Afbeeldingen: De alt tag, voer deze zo beschrijvend mogelijk in. Beschrijf in detail wat er te zien is op de betreffende afbeelding. Alt tags worden gebruikt door zoekmachines. Maar primair dienen deze voor toegankelijkheid. Voor slechtziende bezoekers is dit namelijk wat voorgelezen wordt door de screenreader. Je wilt hier dus niet louter een zoekwoord deponeren, daar heeft de slechtziende bezoeker niet veel aan.
SEO Uitbesteden: waar op letten?
Geen tijd of zin om zelf te implementeren, dan kun je overwegen om uit te besteden. Maar waar op letten bij het vinden van een geschikte partner?
- SEO certificaten bestaan er wel, maar er is in de industrie geen algemeen geaccepteerde standaard of eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt. Dat een SEO partij een bepaald certificaat aanvoert heeft dus weinig te zeggen. Er zijn bureaus die een Google Ads-certificering kennen (Google Partner), en deze bewust of onbewust aanvoeren om te doen voorkomen dat zij speciale privileges hebben bij Google omtrent de organische (SEO) zoekresultaten. Trap hier niet in! Google geeft absoluut géén SEO certificaten uit, en zal dit waarschijnlijk ook nooit gaan doen. Geen enkele SEO of online marketing partij heeft een streepje voor bij Google wanneer het aankomt op SEO, alleen op Ads (SEA) of Google Analytics vlak kan men een certificaat behalen.
- Zoals de Engelsen zeggen “The proof is in the pudding”. Er zijn veel SEO specialisten die beloven gouden bergen, maar spelen uiteindelijk weinig klaar voor jouw onderneming. Een punt waarop je een SEO partij zou kunnen beoordelen is of ze zelf goed vindbaar zijn in de Google zoekresultaten. Indien zij competent zijn in SEO, dan zullen zij voor SEO gerelateerde zoektermen ook goed naar voren moeten komen. Wees behoedzaam t.o.v. partijen die je ongevraagd benaderen via de e-mail of sociale media. Negen van de tien keer, eigenlijk vrijwel altijd zijn dit laagwaardige diensten, soms zelfs in strijd met de Google richtlijnen of erger nog: regelrechte oplichting. Denk hierover na: indien zij zo geweldig zijn in SEO, waarom vallen zij jou lastig via de e-mail? Een legitieme SEO dienstverlener zal deze kunst ook voor zichzelf kunnen uitvoeren en worden doorgaans zelf goed gevonden of ontvangen nieuwe klanten middels mond-tot-mond reclame.
- Veel SEO bedrijven bieden ook een kosteloze en vrijblijvende dienst aan voor potentiële klanten. Dit kan zijn een gratis consult over telefoon of Skype/Zoom. Maar ook een proef rapport, met de belangrijkste SEO bevindingen omtrent jouw website. In jargon heet dit ook wel een ‘quick scan’, of een preliminaire SEO check/audit. Zodoende kun je de specialistise van de SEO aanbieder aan de tand voelen voor een ‘testritje’ zonder dat hier kosten of toezeggingen bij komen kijken.
Wil je meer weten?
Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.
Over Jeroen
Romano Groenewoud is werkzaam als freelance SEO specialist voor ZZP en MKB Nederland. Zijn bijnaam is ‘SEO Geek’. Dit is wat hij is: Romano leeft, eet, drinkt, slaapt en ademt zoekmachine optimalisatie. Zijn voornaamste drijfveer is topposities behalen in de organische zoekresultaten van Google. Voor hem geeft niets een grotere kick dan grote corporaties aftroeven voor competitieve zoekwoorden. Deze SEO campagnes voert hij overigens samen met een team van freelancers geheel locatie onafhankelijk uit als zijnde digitale nomade vanuit tropische oorden variërend van de Filipijnen tot aan Peru.
