Misverstand: Joomla is niet gebruiksvriendelijk
In deze korte serie blogartikelen ga ik het hebben over de misverstanden die ik de afgelopen jaren over Joomla gehoord heb. Ik probeer hierbij uit te gaan van de kracht van Joomla zelf maar zal er niet aan kunnen ontkomen om een vergelijking met andere systemen te maken.
In deze serie ben ik begonnen met de veiligheid en nu ga ik kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van Joomla.
De eerste keer dat je een Joomla website installeert zal je overladen worden met mogelijkheden waarvan je niet weet wat je ermee aan moet. Componenten, modules, plugins, talen, templates... Ik wil ook zeker niet zeggen dat Joomla eenvoudig is om te leren. Zeker wanneer je voorheen met een ander systeem, zoals Wordpress, gewerkt hebt dan is de overstap naar Joomla even wennen.
De veelzijdigheid van Joomla.
De kracht van Joomla zet hem in de veelzijdigheid. Er is geen one-size-fits-all concept en Joomla levert veel functies zonder dat je hier aparte plugins voor hoeft te installeren. Hiermee voorkom je veel zoekwerk, plugins uitproberen, up-to-date houden van alle plugins, etc. Een aantal functies die standaard meegeleverd worden zijn:
- Artikel- en Categoriebeheer
- Meertaligheid
- Versiebeheer
- Custom Fields
- ACL (Rechtenbeheer)
- Tags
- Zoeken en filteren
- SEO instellingen
- RSS integratie
- 2 Factor Authenticatie
- Captcha in formulieren
- E-mail Cloak
- Updates in een enkele klik
- Volledige controle over de weergaves
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Hoe maak ik Joomla overzichtelijk?
1) Installeer zo min mogelijk extensies.
Joomla is al compleet genoeg van zichzelf. Natuurlijk kun je er niet omheen als het gaat om een goed backup component of geavanceerd module-beheer maar veel extensies zijn overbodig en kun je met wat logica ook bereiken zonder dat je er iets extra's voor installeert.
2) Verwijder een extensie wanneer je deze niet meer gebruikt.
Te vaak kom ik websites tegen waar zowel Virtuemart als Hikashop geïnstalleerd staan waarvan 1 van de 2 niet meer gebruikt wordt. Verwijder de extensie en voorkom verwarring en slordige fouten!
3) Pas de editor aan.
Of je nu TinyMCE of JCE editor gebruikt, het is in beide gevallen mogelijk om alle overbodige knoppen te verwijderen. Op deze manier heeft degene die een bericht moet invoeren altijd een duidelijk beeld van de mogelijkheden.
Aanpassen in JCE editor is mogelijk via componenten > JCE Editor > Editor Profiles > tabblad "Features & Layout"
Voor TinyMCE kan dit via Extensies > Plugins > Editor - TinyMCE
4) Maak een eigen administrator menu.
Naast de mogelijkheid om een menu aan te maken voor de frontend, kun je vanaf Joomla 3.7 ook een eigen backend menu maken. Dit zal een handige functie zijn voor ontwikkelaars die een website voor hun klant moeten opleveren en het menu zo eenvoudig mogelijk willen houden.
5) Of maak een snelmenu aan.
Is het aanmaken van een compleet nieuw administrator menu te omslachtig. Maak dan een module aan in de backend met de meest gebruikte functies. Op deze manier kun je van 1 scherm steeds direct schakelen naar de juiste pagina. Ook kun je deze plaats gebruiken om korte instructies voor de beheerder te laten zien.
6) Geef gebruikers niet te veel rechten
Met de Joomla ACL opties kun je precies instellen wat een gebruiker kan doen op de website. Op deze manier voorkom je dat er per ongeluk ongewenste acties worden uitgevoerd.
7) Gebruik aangepaste velden
Aangepaste velden (of Custom Fields) is naar mijn mening de meest krachtige feature die Joomla de afgelopen jaren heeft toegevoegd aan het CMS. Voor ieder artikel, gebruiker of categorie zijn een onbeperkt aantal velden aan te maken die voor de eindgebruiker eenvoudig in te vullen zijn. Combineer het met een override of alternatieve layout (zie hieronder) en je krijgt een prachtig resultaat.
8) Gebruik overrides en alternatieve layouts
Door gebruik te maken van overrides en alternatieve layouts kun je voor je klant de weergave aanpassen zonder dat zij iets in code hoeven te veranderen. Op deze manier kunnen ze nieuwe artikelen toevoegen zoals ze gewend zijn, koppelen aan een specifieke categorie en de rest gebeurt automatisch.
Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen laten zien dat Joomla zeker wel gebruiksvriendelijk kan zijn, maar net als met zoveel dingen moet je er wel energie in steken om het voor elkaar te krijgen.
Ben jij soms nog de weg kwijt tijdens het beheren van jouw website?
Laat mij je dan helpen.
Over Jeroen Moolenschot
Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.
Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!
Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.