Samen maken we van jouw website een succes.

Joomla 3.4

Vorig jaar kondigde Joomla de nieuwe release cyclus aan met de nadruk op het uitbrengen van kleine regelmatige updates in plaats van de ingewikkelde lange/korte termijn updates. De release van 3.4 komt wat later dan gepland, maar vandaag (24 februari 2015) kunnen we de eerste stabiele versie verwachten.

 

Verbeteringen in de backend

Tijdens het testen van de beta versie viel mij direct op dat de zijbalk in de backend er anders uitziet. Deze balk is nu te verbergen door op de X rechtsboven te klikken. Hierdoor kun je meer ruimte creëeren om te werken.

joomla34 sidebar

 

Waar is weblinks gebleven?

Joomla bevatte een aantal voorgeinstalleerde extensies die niet voor iedereen relevant zijn. Hierdoor wordt het pakket groter/zwaarder dan eigenlijk nodig is. Daarom is ervoor gekozen om sommige componenten los te koppelen van de standaard installatie. In Joomla 3.4 wordt hier een begin mee gemaakt met com_weblinks inclusief alle bijbehorende modules en plugins. Wanneer je een update doet vanaf een oudere versie dan blijft weblinks (net als alle andere extensies) gewoon zichtbaar. Wil je toch gebruik maken van weblinks dan is deze te vinden in de Joomla Extensions Directory.

Modules bewerken vanaf de frontend

Dit is toch niet nieuw? Klopt, het bewerken van modules vanaf de voorkant van je website is geïntroduceerd in versie 3.2. Een groot nadeel was, dat je om modules te kunnen bewerken, altijd toegang moest hebben tot de backend. In Joomla 3.4 wordt dit anders. Dankzij een wijziging in het systeem in combinatie met nieuwe ACL opties, is het nu mogelijk om de module te bewerken in de frontend zelf. Hiermee kun je nu de klant toegang geven tot enkele modules zonder dat ze in het (voor sommige klanten ingewikkelde) backend hoeven te komen.

joomla34 editmodule

Verdere Microdata implementatie

In Joomla 3.2 werd voor het eerst gebruik gemaakt van Microdata. Microdata is een manier om de inhoud bepaalde informatie mee te geven. Zoekmachines zoals Bing , Google , Yahoo! en Yandex vertrouwen op deze opmaak en gebruiken deze om de weergave van zoekresultaten te verbeteren. In Joomla 3.4 zullen meer extensies gebruik gaan maken van deze opmaak.

De NoCaptcha plugin

Captcha's worden onder andere gebruikt om het automatisch aanmaken van accounts en plaatsen van spam op websites tegen te gaan. Google heeft een nieuwe captcha ontwikkeld om op websites mensen van robots te onderscheiden, waarbij het niet meer nodig is om vertekende tekens na te typen of een puzzel op te lossen. Wanneer je deze plugin op je website gebruikt, krijgt een groot aantal gebruikers de mogelijkheid om via één muisklik te bevestigen dat ze geen robot zijn. Wil je gebruik maken van deze plugin, lees dan het artikel reCAPTCHA spambeveiliging gebruiken in mijn kennisbank.

joomla34 nocaptcha

Composer integratie

In de 3.3 release introduceerde Joomla de code van het Framework in het CMS; echter  de manier waarop deze geïnstalleerd is in het filesysteem is niet in lijn met hoe Composer code installeert. Voor de 3.4 release streeft Joomla er naar om Composer te integreren in het CMS om externe afhankelijkheden (dependencies) zoals het Joomla! Framework en PHPMailer te kunnen beheren.

Hulp nodig bij het omzetten van Joomla 1.0, 1.5, 1.6, 1.7 of 2.5 naar de laatste Joomla versie? Neem dan contact met me op.

Ik help je graag!

1000 Resterende tekens


Over Jeroen
Jeroen - Joomill.nl

Jeroen werkt sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops is hij ook bekend met zoekmachineoptimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder is Jeroen een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's en verzorgt hij diverse Joomla! trainingen.  Hij zet zich in voor de Joomla! community als lid van het "Certification Exam & Platform" team. Kortom: Ben je op zoek naar een allround Joomla Specialist, dan zit je hier goed!