Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Tijd om Joomla 1.5 te upgraden?

Dit artikel is gewijd aan Joomla versies die door de meest populaire sites worden gebruikt. Hoeveel sites gebruiken de nieuwste versie? Zijn er veel sites die nog steeds draaien op versie 1.0? Welke versie is het meest populair? Besteden sitebeheerders genoeg aandacht aan de veiligheid van de site?

 

Onlangs Joomla 3 is vrijgegeven. Tegelijkertijd zijn er nog vele websites die oudere versies, waaronder Joomla 1.5 en zelfs Joomla 1.0, blijven gebruiken. In juni hebben onze vrienden van JoomPlace een ​​speciale studie uitgevoerd om te onderzoeken welke versies worden gebruikt.

Welke Joomla versie heeft jouw website?

 Om erachter te komen welke versie Joomla sites gebruiken hebben ze gekeken naar het bestand: administrator/manifestes/files/joomla.xml. Als de versie kon niet zijn gedefinieerd, is deze gecheckt in andere bestanden die wel toegankelijk waren.

* Eigenlijk is het niet veilig wanneer dit bestand toegankelijk is. Het helpt om te achterhalen welke versie geïnstalleerd is, en dit kan gebruikt worden om de website te hacken.

2,113,765 items zijn onderzocht. 82,435 Joomla sites zijn opgenomen in de analyse. Bekijk de resultaten in onderstaande infographic.

joomla versions alexa

Meer dan de helft (51,2%) van de top sites gebruikt nog steeds de 1.5 versie (vrijgegeven in 2008). 23,5% gebruikt versie 2.5. En slechts 1% van de onderzochte sites gebruikt versie 3.x, (Uitgebracht in September 2012).

Over het algemeen is het geen wonder dat er nog maar weinig 3.x sites zijn, aangezien het werd aangeraden om op versie 2.5 te blijven, tot versie 3.5 is uitgebracht. Dit is later ontkracht en het updaten naar bijv. 3.3 levert geen probleem meer op.

Maar waarom zijn er nog maar zo weinig sites overgestapt van versie 1.5 naar 2.5? De belangrijkste reden is de grote kosten om de site naar de nieuwe  versie te migreren terwijl de sites die zijn gebouwd op Joomla 1.5 nog goed en snel werken.

Toch blijkt uit de studie dat er aan een zeer belangrijke kwestie die niet voldoende aandacht wordt besteed. Is jouw Joomla website volledig beschermd?

Uit bovenstaande statistieken blijkt dat niet alle top sitebeheerders de welbekende aanbevelingen met betrekking tot beveiliging website volgen. Ze doen niets om hun sites te updaten naar de laatste stabiliteit release versie die binnen de major versie ontwikkeld is. Hierdoor ontstaat er gevaar voor hun veiligheid. Bijvoorbeeld, een heleboel sites gebouwd op Joomla 2.5 zijn niet bijgewerkt naar de nieuwste stabiliteit release versie (2.5.14). Bovendien zijn er nog steeds topsites met korte termijn versies (1.6 en 1.7) in plaats van de lange termijn ondersteunde versies (2.5), terwijl het is bijna een een-klik actie is!

Wanneer de grote sitebeheerders niet eens de moeite nemen om hun sites te beschermen, wat kunnen we zeggen over anderen?

Dus, de resultaten van deze studie tonen aan dat een overgrote meerderheid van de topsites nog steeds gebruik maakt van 1.5, terwijl er zeer weinig 3.x-sites zijn. Veel sitebeheerders besteden niet genoeg aandacht aan het onderwerp beveilinging van hun site, sites worden niet geüpdate naar de laatste stabiliteit release versie en de kans bestaat dat er vroeg of laat problemen met de veiligheid zullen ontstaan.

En hoe zit het met jou? Van welke versie maakt jouw website gebruik? Is jouw website volledig beschermd? Heb je nog vragen? Neem dan contact op met mij om samen naar jouw website te kijken

Ik help je graag!
Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Jack van Drunen

Ik ervaar de samenwerking met Joomill als zeer prettig. De persoonlijke en deskundige benadering spreekt mij erg aan. Mijn e-mails worden altijd snel beantwoord en wijzigingen worden in overleg en vlot doorgevoerd.

Jeroen heeft voor mij een mooie, overzichtelijke webshop gemaakt waar mijn eigen wensen zoveel mogelijk in zijn verwerkt.

- Jack van Drunen