Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Toegankelijkheid in Joomla 4

Websites zijn de laatste jaren een belangrijke bron in ons leven geworden. Het is daarom belangrijk dat jouw Joomla-site voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen met een beperking of handicap. Momenteel is in veel landen de toegankelijkheid van een website ook steeds meer een wettelijke verplichting, in Nederland geldt dit in ieder geval voor alle websites van de overheid.

In Joomla 4.x is de backend-template Atum gemaakt volgens de richtlijnen van de digitale toegankelijkheid WCAG 2.1 AA

Zo zijn alle elementen in de template te bereiken via het toetsenbord, werkt het uitstekend met screenreaders en zijn de toegankelijksinstellingen per gebruiker in te regelen.

Toegankelijksinstellingen in gebruikersbeheer

Bij de account instellingen zijn er per gebruiker extra opties toegevoegd in het tabblad "toegankelijksinstellingen"

toegankelijkheid opties

 

Standaard ziet de template er zo uit.

templates atum backend

 

 

Prikkelarme (Monochrome) versie van de backend template

Deze versie levert veel minder prikkels voor mensen die daar gevoelig voor zijn.

toegankelijkheid monochrome

 

Backend template in hoog contrast

Het maakt het gemakkelijker om onderscheid te maken tussen pagina-elementen. Het is essentieel dat de verschillende elementen een merkbare grens hebben, duidelijk van elkaar zijn gescheiden en elkaar niet overlappen.Alle inhoud moet zich ook onderscheiden van de achtergrond.

toegankelijkheid hoog contrast

 

Backend template met duidelijke links

toegankelijkheid links weergaven

 

Backend template met een aangepaste lettergrootte

toegankelijkheid groot lettertype

 

 

 

Op deze manier kun je het beheergedeelte van jouw website toegankelijk maken, maar het blijft natuurlijk aan jou om ook de website toegankelijk te maken voor de bezoekers.

Door middel van de plugin "System - Skip-To Navigation" kun je een dropdown op je website tonen om zo gebruikers die uitsluitend via een toetsenbord werken (dus zonder muis) eenvoudig door jouw website kunnen navigeren.

joomla4 extratoegankelijkheidsopties

De plugin "System - Additional Accessibility Features" zorgt voor een extra knop rechts onderin je scherm, wanneer je hierop klikt vind je extra toegankelijkheidsopties.

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wat klanten vertellen

Diane Smeulders

Na het ontwerpen van een logo met bijbehorende huisstijl door een vormgever moest er ook een website gebouwd worden. Met onze beperkte computerkennis was het beter om dit uit te besteden. Wij hebben hiervoor een fijne samenwerkingspartner gevonden in Jeroen van Joomill. Onze website is echt een weerspiegeling geworden van wie wij zijn en waar wij voor staan.  Goed werk, Jeroen!

- Diane Smeulders