Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Alt-tag beschrijvingen voor afbeeldingen

Een alt-tag (of Alternate Text) is een stukje, voor de bezoeker onzichtbare tekst, die je gebruikt om een afbeelding te omschrijven. Zoekmachines zijn slim maar ze kunnen nog niet precies zien wat er op een foto staat en daarom kun je Google helpen door een omschrijving aan de afbeelding toe te voegen.

Wat zijn de voordelen van het invullen van een alt-tag?

Zoals gezegd kunnen zoekmachines moeilijk zien wat er op een afbeelding te zien is. Heb je de foto niet hernoemd en komt deze direct uit je fotocamera of telefoon, dan heeft de afbeelding vaak de bestandsnaam zoals dsc_4949.jpg, Ook dat zegt natuurlijk niets over wat er op de afbeelding staat.

Wanneer je de zoekmachine helpt, kan deze beter begrijpen waar de pagina over gaat en kun je hoger komen als pagina, maar ook kan Google de foto gebruiken in Google Afbeeldingen.

Voor mensen met een visuele beperking zijn er screenreaders en andere speciale software waarbij pagina’s worden voorgelezen. Deze maken bij afbeelding vaak ook gebruik van meta beschrijvingen die aan een afbeelding zijn meegegeven. Gebruik dus zeker de juiste beschrijvingen in Joomla.

 

Een alt-tag toevoegen aan afbeeldingen via TinyMCE

Maak je gebruik van de tinyMCE editor die standaard met Joomla wordt geinstalleerd, dan kun je een alt-tag op 2 manieren toevoegen.

1) Klik op de knop afbeelding.

Selecteer de foto waar je een alt-tag aan wil toevoegen.

Vul onderaan de popup de "Beschrijving van de afbeelding in".

alt tag Joomla mediamanager tinyMCE

 

2) Selecteer de foto in de tekst.

Klik op het afbeeldingsicoontje.

Vul het veld "Afbeeldingsomschrijving" in.

 

alt text tinyMCE2

 

Een alt-tag toevoegen aan afbeeldingen via JCE Editor

Selecteer onderaan de popup de foto die je wil toevoegen aan je tekst.

Vul daarna het veld "Alternate Text" in.

alt text jce

 

Een alt-tag toevoegen aan afbeeldingen in Hikashop

Voeg een afbeelding toe door een afbeelding te slepen naar het vakje "Afbeeldingen en andere bestanden".

Klik daarna op de afbeelding.

alt text hikashop1

 

In de popup die je daarna te zien krijgt, vul je de "Naam (ALT)" in.

alt text hikashop2

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Jack van Drunen

Ik ervaar de samenwerking met Joomill als zeer prettig. De persoonlijke en deskundige benadering spreekt mij erg aan. Mijn e-mails worden altijd snel beantwoord en wijzigingen worden in overleg en vlot doorgevoerd.

Jeroen heeft voor mij een mooie, overzichtelijke webshop gemaakt waar mijn eigen wensen zoveel mogelijk in zijn verwerkt.

- Jack van Drunen