Samen maken we van jouw website een succes.

De robots metatag vertelt aan zoekmachines welke pagina’s je wilt laten indexeren en hoe. In dit artikel vertel ik je welke opties er zijn binnen Joomla en hoe je deze optie moet gebruiken.

Waar kun je de robots metatag instellen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je de robots instelling terugvindt in Joomla.

Robots metatag instelling in de algemene instellingen

Om te beginnen in "Systeem > Algemene instellingen", onderaan het eerste tabblad vind je de Metadata-instellingen.

Robots metadata instellingen

Hier kun je de robots metatag instellen voor de gehele website.

Je kunt dit gebruiken wanneer je niet wil dat de website in de zoekresultaten verschijnt, bijvoorbeeld voor een intranet of een ontwikkelomgeving.

Zorg er dus voor dat je weet waar je mee bezig bent voordat je hier iets instelt. Je bent niet de eerste die hiermee zijn complete website per ongeluk uit de zoekresultaten verwijderd.

Robots metatag per menu-item instellen

Ga naar menu's en open een menu-item.

In het tabblad "Metadata" kun je de robots instelling terugvinden.

Robots metatag per artikel instellen

Ga naar inhoud en open een artikel.

In het tabblad "Publiceren" kun je de robots instelling terugvinden.

 

Wat betekenen de robots-opties?

 Robots instellingen

Bij menu-items en artikelen zie je optie "gebruik algemeen". Wanneer je dat gebruikt, worden de instelling van de "algemene instellingen" overgenomen. In de meeste gevallen zal dit "Index, Follow" zijn.

index

Met "index" geef je het signaal aan zoekmachines dat je wil dat de pagina geïndexeerd wordt.

noindex (Geen index)

Middels Geen index (noindex) geef je aan dat zoekmachines de pagina niet moeten indexeren, waardoor deze pagina niet getoond wordt in de zoekresultaten.

follow

De follow optie geeft aan dat zoekmachine de links binnen de pagina moet volgen en een link autoriteit moeten doorgeven aan achterliggende pagina's.

no follow

De no-follow optie geeft aan dat zoekmachine de links binnen de pagina niet moet volgen en geen autoriteit moeten doorgeven aan achterliggende pagina's.

 

Wanneer gebruik je een optie voor de robots metatag?

Standaard staat de optie op "index, follow".

Wil je een bepaalde pagina niet in de zoekresultaten (bijv. de pagina met algemene voorwaarden) gebruik dan "no-index, follow". Op deze manier wordt de pagina uitgesloten, maar worden links wel gevolgd (wanneer iemand na het bezoek van de pagina via het menu weer verder gaat op jouw website).

De no-follow optie gebruik ik persoonlijk nooit.

 

 

1000 Resterende tekens


Over Jeroen
Jeroen - Joomill.nl

Jeroen werkt sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops is hij ook bekend met zoekmachineoptimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder is Jeroen een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's en verzorgt hij diverse Joomla! trainingen.  Hij zet zich in voor de Joomla! community als lid van het "Certification Exam & Platform" team. Kortom: Ben je op zoek naar een allround Joomla Specialist, dan zit je hier goed!