Samen maken we van jouw website een succes.

Blog

afbeelding

Joomla! 3.x bevat een systeemplugin die elke beheerder met superuser-rechten e-mailt wanneer een Joomla! update beschikbaar is. Er zijn situaties te bedenken waarin het niet nodig is om deze berichten aan alle beheerders te versturen of wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een extern beheersysteem zou je deze emails het liefste helemaal uit willen schakelen.

afbeelding
 Onderstaand artikel heb ik geschreven voor Joomlacommunity en is ook te lezen op: https://www.joomlacommunity.nl/blogs/1493-de-grote-schoonmaak

Het afgelopen jaar kreeg ik de opdracht om een grote Joomla-website op te schonen. En dat opschonen was zeker nodig! Tientallen extensies, honderden afbeeldingen, meer dan 1.300 niet gebruikte artikelen en bijna 2.500 onnodige modules heb ik op kunnen ruimen. In dit artikel leg ik je uit hoe je jouw website zelf kunt opschonen, zodat het een werkbare omgeving blijft.

afbeelding

Wanneer je aan de slag gaat met het bouwen van een website, maak je (vaak onbewust) veel fouten. Het mooie is dat je van elke fout kunt leren, dus je kunt nooit genoeg fouten maken. Maar laten we deze fouten voorkomen en de dingen op de juiste manier doen.

afbeelding

Joomla! 3.9 wordt vandaag (30 oktober 2018) uitgebracht en bevat heel veel nieuwe functies. In dit artikel vertel ik wat meer over de belangrijkste nieuwe functies van Joomla! versie 3.9. Joomla! versie 3.9 zal ongeveer 250 nieuwe functies erbij krijgen!

Joomla voor overheid, instellingen en grote bedrijven

"Joomla is toch alleen bedoeld voor kleine websites?" is een vraag die ik mijn toekomstige klanten wel eens hoor stellen. Dat Joomla, net als Wordpress en andere systemen, veel wordt gebruikt door hobbyisten, particulieren, MKB-ers en kleine verenigingen is zeker waar. Het CMS is goed te gebruiken voor kleine websites (dat doe ik zelf natuurlijk ook), maar het klopt niet dat het systeem niet geschikt zou zijn voor grotere websites.

reCAPTCHA Joomla contactformulier

Een reCAPTCHA is een beveiligingsmaatregel. Het controleert aan de hand van een test of vraag of je een legitieme bezoeker bent of niet. Dit, om te voorkomen dat een script het formulier misbruikt om spam mee te versturen. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld spamreacties onder je blog-artikel worden geplaatst of dat je mailbox volstroomt met ongewenste berichten die via het contactformulier zijn verzonden. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je reCAPTCHA kunt gebruiken in het Joomla contactformulier.

Joomla is gebruiksvriendelijk

In deze korte serie blogartikelen ga ik het hebben over de misverstanden die ik de afgelopen jaren over Joomla gehoord heb. Ik probeer hierbij uit te gaan van de kracht van Joomla zelf maar zal er niet aan kunnen ontkomen om een vergelijking met andere systemen te maken.

Joomal 3.9 Privacy GDPR AVG instellingen

25 mei 2018 is de AVG / GDPR van kracht geworden. Waarschijnlijk is jouw mailbox ook overspoeld met wijzigingen in het privacybeleid van verschillende bedrijven. Eigenlijk was het voor Joomla de planning om zich te focussen op de Joomla 4.x serie, maar voor enkele Joomla ontwikkelaars een reden om een nieuwe versie in te lassen met nieuwe privacy-mogelijkheden.

Hikashop zakelijk

Wanneer het gaat over e-commerce dan denk je waarschijnlijk eerst aan het verkopen aan consumenten. Op zich geen rare gedachte want het is bekend dat de consument steeds meer online aanschaft. Maar ook de B2B webwinkels worden steeds populairder, en Hikashop heeft voldoende mogelijkheden om ook in deze markt actief te zijn.

BizzMix logo

De tekst "Samen maken we van jouw Joomla!-website een succes." lees je vaker op deze website. En daarmee bedoel ik niet alleen maar de samenwerking tussen de klant en Joomill, maar ook de samenwerking tussen meerdere (Joomla) professionals.

Joomla is veilig

In deze korte serie blogartikelen ga ik het hebben over de misverstanden die ik de afgelopen jaren over Joomla gehoord heb. Ik probeer hierbij uit te gaan van de kracht van Joomla zelf maar zal er niet aan kunnen ontkomen om een vergelijking met andere systemen te maken. In deze serie begin ik met de belangrijkste reden waarom ik nog steeds met dit CMS werk, de beveiliging.

Hikashopdag-2017

De Joomla User Group Breda (afgekort JUG Breda) organiseert voor een tweede maal een volledige HikaShop-dag op zaterdag 25 november 2017.

Superkid

Op 19 september 2017 wordt de nieuwe Joomla versie 3.8 verwacht.

Een van verbeteringen is het nieuwe routing systeem. In dit artikel leg ik je uit wat het routingsysteem doet en ga ik kijken naar de verbeteringen in dit systeem.

Joomill geschiedenis

In dit artikel gaan we eens naar onszelf kijken. Het is altijd leuk om te zien hoe een website zich heeft ontwikkeld. Ik ben in mijn backup-archief gedoken en dat is nog best een karwei om oudere Joomla versies draaiend te krijgen met de allerei verschillende systeemeisen etc. Maar het is gelukt en ik heb de complete geschiedenis van deze website op een rijtje gezet.

Zomervakantie

Ook dit jaar had ik tijdens de zomer wat weken vrij gepland om mezelf en gezin wat rust te geven. En wat ga je dan doen? Juist! Je eigen website opschonen, want dat was alweer 2 jaar geleden. De afgelopen 2 jaar heb ik veel geleerd, als het gaat om de inhoud, maar ook om de techniek en dat wilde ik allemaal doorvoeren in de website. In deze blog laat ik je zien wat er (onder de motorkap) is veranderd.

Joomla 3.7

Joomla! 3.7 wordt eind maart verwacht en bevat heel veel nieuwe functies. In dit artikel vertel ik wat meer over de nieuwe functies van Joomla! versie 3.7.

Jooml 3.6

Op 12 juli 2016 zal Joomla! versie 3.6 uitkomen. Zoals we gewend zijn zullen er in deze versie weer veel verbeteringen te vinden zijn. In dit artikel vertel ik je meer over de nieuwe functies.

Hikashopdag-2016

De Joomla User Group Breda organiseert op zaterdag 11 juni de allereerste Joomla Extensie dag in Nederland. Tijdens deze dag behandelen we de verschillende onderdelen van de HikaShop, de populaire webwinkel-extensie voor Joomla!.

Joomla uitloggen

Wanneer je bezoekers de mogelijkheid hebben om in te loggen op je Joomla website dan is de kans groot dat je gebruik maakt van de inlogmodule. Het is ook mogelijk om een menu-item aan te maken met een link naar het inlogformulier. Natuurlijk wil je de knop "inloggen" verbergen en een "uitloggen"-menu-item te tonen aan gebruikers die al ingelogd zijn. In deze blog leg ik je uit hoe je dit in Joomla 3.5 en hoger snel kunt instellen.

Hikashop spaarpunten

Wil je klanten laten sparen voor extra korting of speciale producten? Binnen Hikashop kun je gebruik maken van verschillende spaarsystemen. Hikashop werkt moeiteloos samen met Alpha User Points, Alta User Points en Easysocial, maar heeft ook een eigen puntensysteem "Hikashop User Points". Alle systemen zijn naast elkaar te gebruiken. In deze blog richt ik me alleen op Hikashop User Points, welke wordt meegeleverd met de Hikashop Business Edition. Welke stappen moet je doorlopen om te sparen? en hoe kun je de gespaarde punten inwisselen?

Verborgen menu-item

In sommige gevallen is het wenselijk om een link te maken naar een ander artikel. Dit is niet altijd mogelijk zonder dat dit gevolgen heeft voor de modules op die pagina. De modules zijn namelijk gekoppeld aan een menu-item en wanneer het artikel waarnaar gelinkt wordt geen menu-item is, dan zullen de modules niet goed getoond worden. In dit geval was het in Joomla mogelijk om een verborgen menu aan te maken ,maar in Joomla 3.5 kan dit nog iets eenvoudiger.

Joomla 3.5

Op 21 maart 2016 kunnen we de eerste stabiele versie van Joomla 3.5 verwachten. Er zijn weer een aantal verbeteringen doorgevoerd en nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan het systeem. De belangrijkste veranderingen lees je natuurlijk hier. Een leuk weetje is dat er bij deze release weer verschillende Nederlandse ontwikkelaars betrokken zijn geweest.

Joomladagen 2016

Van vrijdag 15 t/m zondag 17 april 2016 zijn de Nederlandse Joomla!dagen, voor zowel de beginnende als de gevorderde Joomla gebruiker!  Joomill is ook dit jaar weer te vinden op de Joomladagen. Wie weet zie ik je daar!

Joomla gehackt

Een Joomla website die niet goed onderhouden wordt, is mogelijk kwetsbaar en kan doelwit worden van een hacker. De afgelopen jaren ben ik verschillende gehackte websites tegen gekomen en geen enkele is hetzelfde. Er bestaat dus ook niet 1 oplossing, maar wanneer je deze stappen volgt, is de kans het grootst dat je jouw website nog (grotendeels) kunt herstellen.

Joomla 3.4

Vorig jaar kondigde Joomla de nieuwe release cyclus aan met de nadruk op het uitbrengen van kleine regelmatige updates in plaats van de ingewikkelde lange/korte termijn updates. De release van 3.4 komt wat later dan gepland, maar vandaag (24 februari 2015) kunnen we de eerste stabiele versie verwachten.

Joomla affiliates

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen - abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd. Affiliate Tracker van Joomlathat is een component waarbij je binnen je eigen Joomla website een compleet affiliate programma kunt bouwen (zonder tussenkomst van bedrijven als Zanox of Tradetracker).

Joomla Youtube Vimeo

Video marketing is populair. Steeds vaker krijg ik de vraag om filmpjes toe te voegen aan een Joomla website. Het gaat om corporate video's, instructievideo's en zelfs klantbeoordelingen dmv filmpjes ben ik het afgelopen jaar tegengekomen. Aangezien het zelf hosten vaak te veel schrijfruimte kost en de video's te langzaam geladen worden, wordt vaak gebruik gemaakt van video hosting. In dit artikel bekijk ik de mogelijkheden, plus- en minpunten van Youtube, Vimeo en Wistia.

Joomla SSL

Joomla Forceer SSL is een optie om het SSL Certificaat te activeren op jouw Joomla website.

SSL staat voor Secure Sockets Layer, het is een beveiligingsprotocol dat privé-gegevens versleutelt voordat ze worden doorgestuurd van / binnen jouw Joomla site. Verbindingen met de website zullen plaatsvinden via het beveiligde https-protocol in plaats van de standaard http-voorvoegsel.

Wanneer je eigenaar bent van een e-commerce of zakelijke website is een SSL Certificaat bijna een must om (klant-)gegevens te beschermen.

Quick2cart

De laatste jaren heeft E-commerce een enorme groei doorgemaakt. Ook binnen Joomla zijn er verschillende extensies te vinden, zoals natuurlijk Virtuemart, Hikashop of MijoShop. Daarnaast heeft Joomla een groot aantal plugins om jouw Joomla-website te koppelen aan een e-commercepakket zoals Magento, OScommerce, Prestashop etc. Stuk voor stuk goede plugins en de keuze voor een bepaalde extensie is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

FontAwesome

Font Awesome is een geweldige manier om icoontjes toe te voegen aan je website. Omdat de iconen met behulp van CSS getoond worden, kun je ze (met enige CSS-kennis) eenvoudig aanpassen. Kleur of grootte aanpassen, Schaduw toevoegen, het kan allemaal! Een aantal voorbeelden van mogelijkheden vind je hier.

Installeren van het web

Omdat ik veel bezig ben met het uitproberen van de mogelijkheden van extensies, merk ik regelmatig dat mijn computer vol staat met verdwaalde installatiebestanden. Ik vind ze in mijn downloads, mijn bureaublad, het mapje "nog uitzoeken" en ga zo maar door.

Hoofd tegen de muur

Dit artikel is gewijd aan Joomla! versies die door de meest populaire sites worden gebruikt. Hoeveel sites gebruiken de nieuwste versie? Zijn er veel sites die nog steeds draaien op versie 1.0? Welke versie is het meest populair? Besteden sitebeheerders genoeg aandacht aan de veiligheid van de site?

Login screen

Ieder jaar verzamelt SplashData de gegevens van miljoenen gestolen wachtwoorden en rangschikt deze in volgorde van populariteit. De wachtwoorden werden online geplaatst door hackers

Hopelijk staat jouw wachtwoord niet in deze lijst.

Easyblog

Ik wilde een blog opzetten en ging ik op zoek naar een component wat mij hierbij kon helpen. Natuurlijk kom je een heel eind met de standaard Joomla artikelen, maar ik wilde meer. Lezers moeten kunnen reageren, Artikelen moeten automatisch op verschillende social media terecht komen, enz.

Snel had ik een component gevonden. Een paar jaar geleden heb ik de eerste Nederlandse vertaling gemaakt voor de extensies van Stackideas en had als dank hiervoor het component Easyblog ontvangen. Op de JED (Joomla Extension Directory) lees ik alleen maar positieve reacties, dus werd het tijd om aan de gang te gaan met Easyblog.