index.php verwijderen uit de URL

Na de installatie van Joomla zie je standaard /index.php/ in de URLs. Dit is in 2 stappen eenvoudig aan te passen.

Waarom wil je index.php uit de URL verwijderen?

Zoekmachinevriendelijke (SEF) URL's zijn voor mensen leesbare of schone URL's die logisch zijn voor zowel mensen als zoekmachines, omdat ze het pad uitleggen naar de specifieke pagina waarnaar ze verwijzen.

De index.php zegt niets maar is technisch noodzakelijk zonder deze aanpassing.

Voor:

index php in url

Na:

index php uit url

Gebruik URL herschrijven

Ga naar "Systeem > Algemene instellingen" en zet Gebruik URL herschrijven op "Ja"

URL herschrijven

htaccess.txt bestandsnaam aanpassen

Wanneer je een Apache-server gebruikt, zorg er dan voor dat mod_rewrite is geïnstalleerd en ingeschakeld op jouw hostingaccount. Ga met een FTP-programma naar jouw website en zoek het htaccess.txt-bestand in de hoofdmap van jouw site. Hernoem het bestand naar .htaccess (punt htaccess).

Nu wordt de .index.php verwijderd uit jouw URL's.

htaccess

URL herschrijven op een IIS 7 Server

Wanneer je een IIS 7-server gebruikt, zorg er dan voor dat de IIS URL Rewrite Module is ingeschakeld voor jouw hostingaccount. Hernoem het bestand "web.config.txt" naar "web.config" (dus zonder .txt) voordat je de optie URL-herschrijven activeert.

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Jeroen werkt sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops is hij ook bekend met zoekmachineoptimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder is Jeroen een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's. Hij zet zich in voor de Joomla! community als lid van het "Certification Exam & Platform" team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.

Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Diane Smeulders

Na het ontwerpen van een logo met bijbehorende huisstijl door een vormgever moest er ook een website gebouwd worden. Met onze beperkte computerkennis was het beter om dit uit te besteden. Wij hebben hiervoor een fijne samenwerkingspartner gevonden in Jeroen van Joomill. Onze website is echt een weerspiegeling geworden van wie wij zijn en waar wij voor staan.  Goed werk, Jeroen!

- Diane Smeulders