Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Getallen uit URL verwijderen in Joomla

Op 19 september 2017 wordt de nieuwe Joomla versie 3.8 verwacht.

Een van verbeteringen is het nieuwe routing systeem. In dit artikel leg ik je uit wat het routingsysteem doet en ga ik kijken naar de verbeteringen in dit systeem.

Wat doet het Joomla routingsysteem?

Het routingsysteem zorgt voor het aanmaken de URLs, die je in de adresbalk of in links op de website terug kunt vinden.

Bijvoorbeeld de URL: https://www.mijnwebsite.nl/index.php/8-joomla-artikelen/1-artikel-over-routing

Dit is een standaard URL die aangemaakt is door Joomla en laat het artikel genaamd “artikel over routing” zien wat in de categorie “Joomla-artikelen” staat.

Deze link is goed te lezen, zowel voor mensen als voor zoekmachine-robots zoals die van Google, maar het zou beter kunnen. En als het beter is, vindt Google het leuk, stijgt jouw website in waarde en kom je weer een stukje naar boven op de pagina met zoekresultaten.

De index.php verwijderen uit de URL.

Dit is voor Joomla al lang mogelijk, maar ik zie dit nog steeds op verschillende websites.

Het is relatief eenvoudig en snel aan te passen in 2 stappen.

1a Wanneer je website op een apache-server draait (dit is in 90% van de gevallen) dan hernoem je eerst het bestand “ htaccess.txt ” in de hoofdmap van Joomla naar “ .htaccess ”

1b Wanneer je website op een IIS7-server draait dan hernoem je het bestand “ web.config.txt “ in de hoofdmap van Joomla naar “ web.config ”

2 Op de pagina algemene instellingen (te vinden in de /administrator via het bovenste menu > systeem > Algemene instellingen) zet je de optie “Gebruik URL herschrijven” op Ja

joomla38 routing seo

De link ziet er nu zo uit: https://www.mijnwebsite.nl/8-joomla-artikelen/1-artikel-over-routing
Je ziet dat index.php is verdwenen uit mijn URL.

Getallen (Categorie-ID’s en Artikel-ID’s) verwijderen uit de URL.

Tot zover was het nog niet veel nieuws, maar we willen de URL nog mooier en we vinden de getallen in de URL overbodig.

Wat zijn die getallen in de URL eigenlijk?


Het getal 8 verwijst naar de ID van de categorie

joomla38 routing catid

En het getal 1 naar de ID van het artikel

joomla38 routing artid

 

Tot en met Joomla 3.7 was het alleen mogelijk om deze getallen uit de URL te verwijderen door voor de categorie en voor ieder artikel een menu-item aan te maken. Op zich is dat voor kleine websites geen groot probleem, maar wanneer je meer dan 50 artikelen hebt , is het vervelend werk.

In Joomla 3.8 is hier met het nieuwe routing systeem een oplossing voor gevonden.
Je gaat hiervoor naar artikelbeheer en je klikt rechtsboven op de knop “opties”.

Bij opties klik je op het tabblad Integratie en je ziet er de optie “URL Routing”. Wanneer je deze op “Experimental” zet wordt ook de volgende optie “Verwijder ID’s van URLs” zichtbaar. Deze optie zet je op Ja.

joomla38 routing options

De link ziet er nu zo uit: https://www.mijnwebsite.nl/joomla-artikelen/artikel-over-routing
Je ziet dat ook de Categorie-ID’s en Artikel-ID’s is verdwenen uit mijn URL.

Nieuwe routing niet alleen op artikelen

Alle componenten zullen deze opties krijgen. De Joomla-componenten zoals gebruikersbeheer of contactpersonen zullen deze optie meteen vanaf Joomla 3.8 beschikbaar hebben. De componenten die door derden gemaakt worden zullen worden aangepast door de ontwikkelaar en ook bij deze componenten zal je het moderne routingsysteem zelf aan moeten zetten.

Kanttekeningen

Wanneer je deze optie aanzet bij een bestaande website, dan zijn de oude URL’s niet meer geldig. Google heeft deze oude URL’s waarschijnlijk geïndexeerd en er kunnen foutmeldingen ontstaan. Ook links van anderen naar jouw website kunnen ineens niet meer kloppen.

Dit probleem kun je oplossen door gebruik te maken van “verwijzingsbeheer”, maar de vraag is of je bij veel artikelen er heel veel tijd in wil steken.

Voor nieuwe sites is de nieuwe router natuurlijk uitstekend te gebruiken.

 

Het is belangrijk dat voor iedere hoofdcategorie wel een menu-item is aangemaakt. Doe je dat niet dan krijg je vreemde URL’s zoals:  https://www.mijnwebsite.nl/?view=article&id=1:artikel-over-routing

De ?view=article&id= laat het systeem zien dat de router niet kan bepalen hoe de URL moet worden opgemaakt.

Je hoeft niet voor iedere categorie een menu-item aanmaken, alleen de hoofdcategorie. Bijv. voor de hoofdcategorie “Nieuws” is wel een menu-item aangemaakt en de categorieën die eronder hangen zoals “sport” en “technologie” niet. Dan nog wordt de URL goed aangemaakt en ziet het er bijvoorbeeld zo uit:  https://www.mijnwebsite.nl/nieuws/technologie/artikel-over-routing

Heb je nog vragen?

Ik help je graag!
Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld

Ik ben zeer tevreden over de kundigheid van Joomill en de snelheid van handelen. Ik woon in Bali, Indonesie en ben daar de direkteur van een bedrijf dat geprefabriceerde houten huizen ontwerpt en fabriceert. Onze web site is zeer uitgebreid en behoeft regelmatig onderhoud en/of aanpassingen. Dat werkt uitstekend en zonder enige vertraging, vooral gezien het feit dat ons tijdverschil 6 uur (zomertijd) of 7 uur is (wintertijd). Ik kan Joomill ten zeerste aanbevelen.

- Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld