Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

De grote schoonmaak

 Onderstaand artikel heb ik geschreven voor Joomlacommunity en is ook te lezen op: https://www.joomlacommunity.nl/blogs/1493-de-grote-schoonmaak

Het afgelopen jaar kreeg ik de opdracht om een grote Joomla-website op te schonen. En dat opschonen was zeker nodig! Tientallen extensies, honderden afbeeldingen, meer dan 1.300 niet gebruikte artikelen en bijna 2.500 onnodige modules heb ik op kunnen ruimen. In dit artikel leg ik je uit hoe je jouw website zelf kunt opschonen, zodat het een werkbare omgeving blijft.

Maak een backup

Voordat je iets gaat wijzigen op je website, zorg je ervoor dat je een werkende backup hebt. Dit moet eigenlijk een gewoonte zijn. Soms is dit via de hostingpartij goed geregeld. In andere gevallen maak je zelf met bijvoorbeeld Akeeba Backup een kopie van je bestanden en database. Natuurlijk moet je ook niet vergeten om te controleren of je backup werkt. Niets is zo vervelend dan ontdekken dat je backup niet werkt op het moment dat je hem nodig hebt.

Zorg ervoor dat alle extensies up-to-date zijn

Via extensies > beheren > updaten kun je er snel achter komen of je nog updates moet uitvoeren.

Maar het is ook mogelijk dat er nog extensies geïnstalleerd zijn waarbij het Joomla Updatemechanisme niet meer werkt of die helemaal niet de Joomla Updater gebruiken. In dat geval kun je jouw versie terugvinden via extensies > beheren > beheren.


extensiebeheer

Tip: Door met je muis op de auteur te gaan staan, zie je van welke website de extensie afkomstig is. Om te zien of je de laatste versie gebruikt, ga je naar de desbetreffende website en zoek je de Changelog of de meeste recente download van de extensie.

Verwijder/depubliceer niet gebruikte extensies

Via extensies > beheren > beheren krijg je een compleet overzicht van extensies die geïnstalleerd zijn op jouw website. Bekijk deze lijst en bedenk je bij ieder item of je er wel gebruik van maakt. Ik kom nog veel websites tegen waar 3 dezelfde soort extensies geïnstalleerd zijn en waar er dan maar 1 gebruikt wordt.

Tip: Wil je extensies uitproberen, installeer dan een aparte test- en uitprobeeromgeving. Doe dit bij voorkeur offline via bijvoorbeeld een wamp- of xampp-programma.

Ook is het in veel gevallen niet nodig om meerdere templates actief te hebben. Wanneer je een derde-partij template gebruikt dan kun je templates als “protostar” en “beez” depubliceren. Bijkomend voordeel is dat in modulebeheer de lijst met moduleposities kleiner wordt, wat het beheer van de site eenvoudiger maakt.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor templates, maar ook voor modules, plugins, componenten en taalbestanden. Ben je niet 100% zeker of je de extensie kan missen, dan kun je hem beter depubliceren in plaats van verwijderen.

Vervang extensies door core-mogelijkheden

Joomla is de afgelopen jaren uitgebreid met vele nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de verbeterde router of de custom fields. Door deze nieuwe mogelijkheden zijn verschillende extensies overbodig geworden. Wellicht gebruik je nog een van deze overbodige extensies en is het de moeite waard om eens te onderzoeken of je deze extensies kunt vervangen door de core-mogelijkheden van Joomla. Dit maakt het onderhoud van je website weer een stukje gemakkelijker.

Vernieuw je content

Bekijk regelmatig of je content nog wel actueel is. Kloppen de teksten nog of moet je deze opfrissen?
Werken de linkjes nog wel? Dit geldt voor zowel interne als externe links en is eenvoudig te controleren met behulp van broken link check (https://www.brokenlinkcheck.com)

Tip: Wanneer je een artikel verwijdert of de naam van een URL aanpast, vergeet dan niet om via verwijzingsbeheer een verwijzing naar de juiste URL te maken. Op deze manier komen je bezoekers nooit op een 404-pagina terecht.

Verwijder niet-gebruikte afbeeldingen

In de map images en zijn submappen vind je alle afbeeldingen van jouw website. Het kan lastig zijn om te bepalen of afbeeldingen wel of niet gebruikt worden op je website, maar R2H image manager (https://www.r2h.nl/joomla-extensions/imagemanager) kan je hierbij helpen. Deze extensie geeft door middel van kleurtjes (rood of groen) aan of een afbeelding gebruikt is op je website. Let op: de image manager kan op dit moment alleen controleren op Joomla artikelen, custom fields en aangepaste HTML-modules, dus wanneer een afbeelding alleen in een derde partij-extensie voorkomt zal hij een negatieve melding geven. Denk dus goed na voordat je iets verwijdert en denk aan stap 1 (maak eerst een backup).

Voorkom spam

Wanneer je gebruikersregistratie niet nodig hebt op je website, dan kun je de registratie uitzetten via gebruikers > beheren > opties. Hebben er zich al onbekende gebruikers zich aangemeld, dan kun je deze direct verwijderen.

Maak je geen gebruik van Joomla’s standaard contactformulier, controleer dan toch of er bij componenten > contactpersonen geen demo-informatie staat opgeslagen. Deze demo-personen kunnen door spam-robots misbruikt worden om spam te versturen of jouw server onnodig te belasten.

Prullenbak legen

Wanneer je in Joomla iets verwijdert, is het nog niet weg uit de database. Het zit namelijk nog in de prullenbak. De prullenbak vind je onder andere bij menu-items, artikelen en categorieën, velden en veldgroepen, advertenties, berichten, contactpersonen, nieuwsfeeds, tags en modules.
Als je in Joomla de weggegooide items wilt bekijken, moet je de Zoekhulpmiddelen openen en de Status-selectie op “Verplaatst naar prullenbak” zetten.

prullenbak

Better Trash (https://www.regularlabs.com/extensions/bettertrash) van Regular Labs is een handige extensie waarmee je op een slimmere manier je prullenbakken kunt legen.

Een opgeruimde website zorgt voor een sneller en prettiger beheer, betere veiligheid en waarschijnlijk (hierover is nog niets officieels bekend) een makkelijkere overstap naar Joomla 4, dus waar wacht je nog op?

Heb je zelf nog tips voor het opschonen van een website? Laat ze dan hieronder achter in de reacties.

Heb je hulp nodig bij het bouwen van je nieuwe website?

Vraag naar de mogelijkheden

 

 

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld

Ik ben zeer tevreden over de kundigheid van Joomill en de snelheid van handelen. Ik woon in Bali, Indonesie en ben daar de direkteur van een bedrijf dat geprefabriceerde houten huizen ontwerpt en fabriceert. Onze web site is zeer uitgebreid en behoeft regelmatig onderhoud en/of aanpassingen. Dat werkt uitstekend en zonder enige vertraging, vooral gezien het feit dat ons tijdverschil 6 uur (zomertijd) of 7 uur is (wintertijd). Ik kan Joomill ten zeerste aanbevelen.

- Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld