Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Wat is nieuw in Joomla 4.2?

In dit artikel laat ik je de belangrijkste verbeteringen en nieuwe mogelijkheden zien die de Joomla 4.2 versie met zich meebrengt.

Heb je nog niet eerder gewerkt met Joomla 4, maar ben je wel bekend met oudere versies van Joomla, dan raad ik je aan om eerst het artikel "Wat is nieuw in Joomla 4.0?" en "Wat is nieuw in Joomla 4.1?"te lezen.

Zo'n 200 verbeteringen in Joomla 4.2

Net als bij iedere update zijn er verbeteringen en optimalisaties in de code uitgevoerd. Deze zijn niet altijd direct merkbaar wanneer je een website beheert of een nieuwe website bouwt, maar deze verbeteringen zijn niet minder belangrijk voor het project dan de nieuwe mogelijkheden die toegevoegd worden. Voor een complete lijst van alle wijzigingen kijk je in de openbare Github repository van Joomla.

Toetsenbord sneltoetsen in Joomla 4.2

Joomla42-sneltoetsen01.png

In Joomla 4.2 zit een nieuwe plugin waarmee je bepaalde acties kunt uitvoeren door middel van sneltoetsen. 

Om alle acties te bekijken klik je op jouw toetsenbord op J gevolgd door X

Joomla42 sneltoetsen02

Ben je een artikel of module aan het bewerken en will je deze opslaan en sluiten, klik dan op J gevolgd door S

Op deze manier kun je net wat sneller werken, al had ik persoonlijk wel graag gezien dat je deze knoppen zelf kunt kiezen. 

Slim zoeken in gedeeltes van woorden

In het slim zoeken-component zitten meer nieuwe opties. Standaard wordt naar het exacte woord gezocht, maar wanneer een taal samengestelde woorden ondersteunt, kan de zoekterm worden aangepast aan het begin of op een willekeurige plaats binnen woorden in de index.

In dit voorbeeld heb ik het artikel "Kleurenschema" gemaakt.

Wanneer ik de instelling heb staan om het exacte woord te zoeken krijg ik bij de zoekterm "kleur" geen resultaat.

Joomla42 slimzoeken1a

Maar wanneer ik de instelling heb staan op "zoeken naar woorden die beginnen met de zoekterm" dan vindt hij wel het artikel wanneer ik zoek naar "kleur".

Joomla42 slimzoeken2a

Zoek ik echter naar de term "Schema" dan vind hij ook hier geen artikel, omdat de naam niet begint met het woord "Schema". Wanneer ik de optie "zoeken naar woorden die de zoekterm bevatten" inschakel, dan vindt hij het artikel wel.

Joomla42 slimzoeken3b

Kies je eigen kolommen

1 van de veel gehoorde opmerkingen na het uitkomen van Joomla 4 was dat sommige kolommen veel ruimte innemen zodat niet alle informatie duidelijk te zien is, vooral op kleine schermen. Het is nu mogelijk om zelf te bepalen welke kolommen getoond/verborgen worden in de verschillende overzichtspagina's.

Wanneer je bijvoorbeeld een vrij eenvoudige website hebt met 1 auteur dan kun je deze kolom verbergen waardoor de andere kolommen meer ruimte krijgen.

Deze instellingen worden in de browser opgeslagen en kunnen dus per gebruiker verschillen. 

Joomla42 kolommen

 

Wil je deze functie toevoegen aan jouw eigen componenten? Dan moet deze regels toevoegen aan de items-overzicht weergave.

/** @var \Joomla\CMS\WebAsset\WebAssetManager $wa */
$wa = $this->document->getWebAssetManager();
$wa->useScript('table.columns')
->useScript('multiselect');

referentie: https://github.com/joomla/joomla-cms/blob/4.2-dev/administrator/components/com_content/tmpl/articles/default.php#L28

2-factor authenticatie wordt Multi-factor authenticatie 

Waar je voorheen verificatie-code uit de authenticator-app kon gebruiken, heb je nu meerdere opties om jouw account extra te beschermen. 

1) Verificatie code. 
2) YubiKey
3) Web Authentication
4) Code via E-mail

Ieder gebruiker kan zijn eigen methode kiezen en het is mogelijk om een onboarding scherm te tonen voor nieuwe gebruikers.
Een zichtbare verandering is dat het veld voor de verificatie-code niet meer te zien is bij het inlogscherm. Deze wordt pas getoond in een volgende stap nadat je jouw gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevuld. Ook is via de nieuwe opties in het tabblad "Multi-factor authenticatie" van het gebruikersbeheer in te stellen welke modules/templates zichtbaar zijn.

Joomla42 mfa

In een apart artikel zal ik iedere "Multi-factor authenticatie"-methode verder uitwerken. 

Joomla Update controles

Sinds Joomla 4 krijg je bij een update van Joomla 2 controleschermen waarbij je moet bevestigen dat je een backup hebt gemaakt en dat er mogelijk extensies zijn die niet compatibel zijn met de nieuwe Joomla versie. Vanaf Joomla 4.2 kun je deze 2 schermen uitschakelen in de opties van het Joomla Update component.

Joomla42 Joomlaupdate

Mogelijk niet-compatibel extensie selectievakje:
Toont het selectievakje in de voor-update controle of een van de geïnstalleerde extensies op de site mogelijk niet compatibel is met de versie van Joomla waarnaar ge-upgrade wordt. Opmerking: het selectievakje wordt weergegeven bij het upgraden naar een nieuwe Joomla versie familie (hoofd of punt versie).

Bevestig back-up selectievakje:
Toont het selectievakje om te bevestigen dat er een back-up gemaakt is en klaar is om te updaten in de laatste stap voordat de update daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Status weergave voor artikelen in een gedepubliceerde categorie

Wanneer je een categorie depubliceert dan zijn de artikelen uit deze categorie niet meer zichtbaar op de website, ook niet wanneer deze artikelen wel gepubliceerd zijn. Dit zorgt soms voor verwarring en/of 404-foutmeldingen op de website. In Joomla 4.2 krijgen de artikelen van een gedepubliceerde categorie nu een zichtbare status, met de melding dat de categorie niet gepubliceerd is.

Joomla42 categorie gedepubliceerd

Rechten in mediamanager 

In versie 4.1 zijn rechten voor het beheer van afbeeldingen toegevoegd. In de mediamanager waren de knoppen altijd zichtbaar, ook wanneer je geen rechten voor een bepaalde handeling had. Dit zorgde soms voor meldingen zoals hieronder te zien is.

Joomla42 mediamanager

Vanaf Joomla 4.2 zijn de knoppen zoals "verwijderen" niet meer zichtbaar in de mediamanager wanneer je als gebruiker geen rechten hebt om afbeeldingen te verwijderen.

URL van de afbeelding intypen in het media-veld

Vanaf Joomla 4.2 is het weer mogelijk om zelf de URL in te typen in het media-veld. Voorheen was dit veld "alleen lezen" en kon je alleen een afbeelding toevoegen via de knop "selecteren". 

Joomla42 mediaveld

Artikelen opslaan (en niet sluiten) op de frontend van de website

Bij het bewerken van artikelen aan de voorzijde van de website is weer een extra knop toegevoegd. Voorheen was het alleen mogelijk om een artikel op te slaan en te sluiten. In Joomla 4.1 is daar de knop "Opslaan als kopie" bijgekomen en in Joomla 4.2 wordt de knop "Opslaan" toegevoegd. Deze knop zorgt ervoor dat je op dezelfde bewerkpagina blijft, maar het artikel tussentijds kan opslaan zonder naar een andere pagina gestuurd te worden.

Joomla42 frontendbewerken

Volg Sessie metadata voor gastgebruikers uitschakelen

Bij de algemene configuratie was het al mogelijk om de sessie metadata uit te schakelen, maar vanaf Joomla 4.2 is dit ook voor alleen gastgebruikers uit te schakelen.

Deze optie zou de prestaties moeten verbeteren voor websites die geen gebruik maken van de inlog/registratie-functie. Indien uitgeschakeld, worden alleen gegevens voor geregistreerde gebruikers gelogd. Deze optie heeft geen invloed op het gebruik van cookies. Deze wordt nog steeds voor alle bezoekers aangemaakt.

Joomla42 gastmetadata

Pakket-filter in extensiebeheer

Wanneer je een pakket installeert, dan worden er meerdere extensies tegelijk om de website geplaatst. Het is niet altijd duidelijk welke extensies er dan geinstalleerd worden en welke er bij een specifiek pakket horen. Dit is af te leiden uit het pakket-ID in extensiebeheer, maar vanaf Joomla 4.2 kun je een via een nieuw filter een pakket selecteren en je krijgt dan een mooi overzicht van alle geinstalleerde extensies uit dat pakket. 

Joomla42 pakketfilter

Gebruikersactie log berichten

De instelling voor het versturen van gebruikersactie log berichten is aangepast. Voorheen was dit een checkbox waarbij alle opties standaard aangevinkt stonden. Nu is het een fancy selectbox waar je de berichten kunt aanklikken. Het lijkt een kleinigheidje maar de kans is niet zo groot dat je van alle acties een bericht wil ontvangen, dus is het beter om alleen de nodige items te selecteren.

Joomla 4.1 versie:

Joomla41 gebruikersactielog

Joomla 4.2 versie:

Joomla42 gebruikersactielog

 

Hoe kan ik updaten naar Joomla 4.2?

Wanneer jouw website gemaakt is in Joomla 4, dan kun je updaten door middel van 1 druk op de knop. Heb je nog een Joomla 3 versie (of zelfs ouder) dan is een migratie nodig. Meer hierover lees je in het artikel "Wat is nieuw in Joomla 4.0?"

 

Heb je hulp nodig bij de update naar Joomla 4?

Joomla upgrade service

 

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld

Ik ben zeer tevreden over de kundigheid van Joomill en de snelheid van handelen. Ik woon in Bali, Indonesie en ben daar de direkteur van een bedrijf dat geprefabriceerde houten huizen ontwerpt en fabriceert. Onze web site is zeer uitgebreid en behoeft regelmatig onderhoud en/of aanpassingen. Dat werkt uitstekend en zonder enige vertraging, vooral gezien het feit dat ons tijdverschil 6 uur (zomertijd) of 7 uur is (wintertijd). Ik kan Joomill ten zeerste aanbevelen.

- Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld