Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Wat is nieuw in Joomla 3.7?

Joomla 3.7 wordt eind maart verwacht en bevat heel veel nieuwe functies. In dit artikel vertel ik wat meer over de nieuwe functies van Joomla versie 3.7.

 
Joomla versie 3.7 zal ongeveer 700 verbeteringen bevatten en 40 nieuwe functies erbij krijgen!

Aangepaste velden

Custom Fields, oftewel additionele velden toevoegen in Joomla is in Joomla 3.7 een fantastische uitbreiding. Je kunt aan je artikelen en gebruikers optionele velden toevoegen.
De velden die kun je met de volgende typen aanmaken:

 • Gebruikers
 • Gebruikersgroep
 • Geheel getal (integer)
 • Kalender
 • Keuzerondje (radio)
 • Kleur
 • Lijst
 • Lijst met afbeeldingen
 • Media
 • SQL
 • Selectievakjes (checkbox)
 • Tekstregel
 • Tekstvlak
 • Editor
 • URL

Deze veldtypes zijn plugins, daarom zal het ook mogelijk worden om eigen veldtypes te ontwikkelen.

 

Meertaligheid Associaties

Dit is een verbetering voor de configuratie van de mulitlanguage. Een component zal worden toegevoegd waarmee je eenvoudiger teksten kunt gaan vertalen. De artikelen worden in de verschillende talen naast elkaar getoond. Wanneer je de artikelen opslaat wordt er automatisch de associatie gelegd tussen beide artikelen, iets wat je voorheen altijd handmatig moest instellen.

joomla37 meertaligheid

 

Verbeterde functie talen installeren

Tot nu toe moest je de 'taal inhoud' handmatig maken door het invoeren van de landcodes, die zou verwarrend kunnen zijn omdat we moesten weten wat is het label of de oorspronkelijke titel van de taal die we configureren. In Joomla 3.7 zal het worden automatisch aangemaakt zodra je een taalpakket in Joomla installeert.

 

Opties van de globale instellingen worden getoond

Je kunt niet alle instellingen onthouden van alle instellingen met betrekking tot de globale opties. Nu worden de standaard opties inclusief hun waarden weergegeven in een overzicht. Dus je hoeft niet meer terug te gaan zoeken wat de (standaard) instellingen zijn.

joomla37 settings  

 

Backend Menu Manager

Naast de mogelijkheid om een menu aan te maken voor de frontend, kun je vanaf Joomla 3.7 ook een eigen backend menu maken. Dit zal een handige functie zijn voor ontwikkelaars die een website voor hun klant moeten opleveren en het menu zo eenvoudig mogelijk willen houden.

joomla37 backendmenu


Flat UI voor de administrator

Er is een nieuw flat UI design gemaakt voor het administrator gedeelte, de backend van Joomla Hierdoor ziet het geheel er weer helemaal 2017 uit.

joomla37 flatui

 

TinyMCE Update

Er komt een nieuwe TinyMCE editor plugin waarmee je makkelijk knoppen kunt toevoegen, verplaatsen of verwijderen.

In Joomla 3.7 komen er enkele nieuwe knoppen in de TinyMCE editor bij. Zo zal er een knop "contact" komen waarmee je een koppeling naar een contactpersoon invoegen en een "menu" knop om een koppeling naar een menu-item in te voegen in de inhoud van het artikel. Ook zal er voor de custom fields een eigen knop worden toegevoegd.

Daarnaast zijn er op dit moment 3 niveaus van de TinyMCE editor-functionaliteit: Eenvoudig, Geavanceerd en Uitgebreid. Elk van hen weergegeven een verschillende reeks knoppen op de werkbalk van de editor. Waarschijnlijk zullen er in  Joomla 3.7 extra sets van knoppen beschikbaar zijn zoals drag & drop (slepen en laten vallen) in de werkbalk. Deze functie geven je de vrijheid in de werkbalkconfiguratie want u waar beslissen zal en welke knoppen wordt weergegeven op de werkbalk van de editor. Op deze manier kun je voor iedere gebruikersgroep een eigen editor samenstellen.

joomla37 tinymce

 

Verbeterde media manager

De nieuwe Joomla mediamanager zal worden ingericht met aanzienlijke aanpassingen en verbeterde functies. Hierdoor hebben gebruikers meer controle op geüploade afbeeldingen. Gebruikers kunnen de afbeeldingen bijsnijden, formaat wijzigen, roteren en uitvoeren van basisfilters in de backend van hun website. De mediamanager zal ook een functionaliteit krijgen voor het maken van miniaturen van verschillende beeldformaten en er zullen ook opties in zitten voor labels aan de geüploade mediabestanden.

 

Nieuwe datum en tijd selecteeroptie

Dit is een kleine aanpassing die doorgevoerd wordt, maar de datum en tijd selecteer optie is verbeterd.

joomla37 calendar

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Yvonne de Vries-Reintjes

Ik heb gedurende een aantal jaren samengewerkt met Jeroen, aan diverse websites. Gaandeweg ontstond de verdeling dat ik zorgde voor design, structuur en content en dat Jeroen de website technisch realiseerde en onderhield. Daarbij heeft hij zich consequent als een uiterst servicegerichte, betrouwbare en als een kwalitatief hoogwaardige partner/leverancier laten zien. Jeroen is erg vriendelijk en prettig om mee samen te werken.

- Yvonne de Vries-Reintjes