Een component is een soort van uitbreiding (extensie) voor jouw Joomla website. Je kunt met een component extra functies inbouwen. Je kunt hierbij denken aan een formulier, portfolio of webshop maar ook het standaard artikelbeheer is een component.

De meeste componenten bieden functionaliteit voor de voorkant van je website (dus voor je bezoekers), maar ze worden ook getoond in de beheeromgeving waar de beheerder onderdelen kan aanpassen of toevoegen.

Een component koppelen aan een menu

Een component heeft zijn eigen menu item types. Wanneer je een menu item aanmaakt in Joomla, dan kun je kiezen tussen verschillende menu item types. Deze menu item types zijn in de meeste gevallen gerelateerd aan componenten.

Daarnaast zijn er per Menu Item Type verschillende opties, zoals het selecteren van een specifieke categorie of item.

componenten menuitemtype

Joomla component installeren

Om een component te installeren ga je:

in Joomla 3.x naar extensies > beheren > installeren

in Joomla 4.x naar systeem > installeren > extensies

Hier zie je 4 verschillende opties.

Joomla componenten installeren vanaf het web

Zoek het component op tussen de extensies in de Joomla extensions Directory en klik op de installeer knop.

Joomla component installeren via het uploaden van een bestand

Heb je het component al gedownload via de ontwikkelaar dan heb je een .zip-bestand op je PC staan die je kunt uploaden in onderstaand scherm.

extensies installeren

Joomla component installeren via installeren vanuit een map

Heb je het zip-bestand uitgepakt op een tijdelijke map op de server, dan kun je deze optie gebruiken. Vul de map in waar de bestanden staan en klik op installeer.

Joomla component installeren via installeren vanaf url

Wil je een component installeren direct van een externe url, dan vul je hier de locatie in en klik op installeer.