Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Joomla installeren

De installatie van Joomla 4 bestaat uit 3 (eenvoudigere) stappen.

In dit artikel ga ik er van uit dat je het bestand "Joomla-xxx-Full_Package.zip" hebt uitgepakt en gekopieerd naar jouw server. Ook heb je al een database aangemaakt.

joomla4 install1

In de eerste stap kun je de taal van de installatie kiezen (dit is niet de taal die later in Joomla gebruikt zal worden, maar alleen voor de installatiestappen.)

Ook moet je in de eerste stap de website-titel invoeren. Deze titel kun je later aanpassen in de configuratie en wordt onder andere gebruikt als voor- of achtervoegsel van je pagina-titel.

De vraag of de website offline moet worden weergegeven, bekend uit Joomla 3, krijg je niet meer en dit is alleen nog maar in te stellen in de configuratie. Ook de website-omschrijving wordt niet meer gevraagd. Dit was op het gebied van SEO toch beter om altijd leeg te laten.

joomla4 install2

In stap 2 wordt er gevraagd naar jouw login-gegevens. Je moet je volledige naam, gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres opgeven.

 Je volledige naam is een nieuw veld tijdens de installatie. Fijn dat je tegenwoordig niet standaard “Super User” heet.

Ook het oogje bij het wachtwoord-veld is een verbetering. Door op dit oogje te klikken veranderen de *** in jouw wachtwoord. Op deze manier kun je zien wat je intypt en kun je typfoutjes voorkomen. Zolang er niemand achter je rug meekijkt naar jouw wachtwoord is er natuurlijk niets aan de hand. Standaard worden nog steeds de sterretjes getoond.

joomla4 install3

In de 3e en laatste stap wordt een verbinding met de database gemaakt. Je geeft hier de database-type, database naam, gebruikersnaam en wachtwoord en database prefix op. De vraag ontbreekt of je een eventuele oude database wil backuppen of verwijderen, maar dat regelt Joomla tegenwoordig zelf. Wanneer je een oude database gebruikt met een andere prefix dan laat Joomla de oude database staan. Dit is ook het geval bij Joomla 3. Maar gebruik je een database met dezelfde gegevens en dezelfde prefix dan maakt Joomla hier altijd een backup van en vervangt hij de database met de nieuwe installatie. Op deze manier raak je nooit per ongeluk gegevens kwijt.

joomla4 install4

Na deze stap wordt Joomla geïnstalleerd en kun je beginnen. Wel heb je direct na installatie wel de mogelijkheid om extra talen te installeren.

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Robby van der Zande

Jeroen heeft ons geweldig geholpen met het omzetten van een PSD naar een template voor onze website. Hij werkt snel, secuur, netjes en met veel enthousiastme. Over het resultaat is iedereen zeer te spreken!

- Robby van der Zande