Net als van iedere software, komen er van Joomla regelmatig nieuwe versies beschikbaar.

Wat voor Joomla updates zijn er?

Om Joomla updates te begrijpen is het van belang dat je weet wat voor updates er allemaal bestaan binnen Joomla. De versienummering van Joomla bestaat uit 3 getallen (bijvoorbeeld: 3.9.10). Daarom zijn de verschillende updates in 3 categorie├źn te verdelen.

Belangrijk: Voordat je een update gaat uitvoeren, maak je altijd eerst een backup!

Joomla Patch-updates

Bij de patch-update of onderhoudsupdate wordt het laatste getal aangepast (bijvoorbeeld: 3.9.10 > 3.9.11). Deze update wordt gebruikt voor bugfixes en veiligheidsupdates. Kleine foutjes en verbeteringen in de code worden hierin doorgevoerd. In deze releases zal je geen nieuwe functies (features) ontdekken en hij zal backwards compatible zijn. Dit wil zeggen dat alles wat je in een eerdere versie van Joomla 3 gedaan hebt, zo zal blijven werken. De patchupdates verschijnen regelmatig, op dit moment om de 6 weken, op dinsdagmiddag.

Joomla Minor-updates

Bij een minor-update of subversie-update wordt het middelste getal aangepast. (bijvoorbeeld: 3.6.5 > 3.7.0). Deze update geeft aan dat er nieuwe mogelijkheden of aanzienlijke aanpassingen in de huidige functies van Joomla zijn ingebouwd.  Bijvoorbeeld Joomla 3.7 heeft de mogelijkheid van custom fields ingebouwd. En Joomla 3.9 kreeg de privacy-instellingen erbij. De minor-update zijn ook backwards compatible.

Joomla Major-updates

Bij een major-update of hoofdversie-update wordt het eerste getal aangepast (bijv. 3.10.0 > 4.0.0). Een groot deel van de code zal herschreven worden, er worden nieuwe functies toegevoegd en de update zal niet meer backwards compatible zijn met de vorige versie.

Joomla update berichten

Wanneer er een nieuwe Joomla versie uitgebracht krijg je hiervan een Joomla update notificatie in je email. Ook zie je in het beheerdersgedeelte dat er een nieuwe versie beschikbaar is.

Joomla update melding

Hoe voer je een Joomla update uit?

Klik op de knop "Update nu" of ga via componenten > Joomla! Update naar het update-scherm.

Joomla update

Klik op de knop "Installeer de update" en wacht tot de update gereed is.