Een template is het ontwerp van jouw Joomla! website. Met een template kan de look-and-feel van de website veranderd worden.

Templates hebben bepaalde posities waarin het component (slechts één) en modules getoond worden. Templates zijn makkelijk te bouwen of aan te passen en ze bieden maximale flexibiliteit in hoe je jouw website eruit wil laten zien.

Het Joomla CMS gebruikt twee soorten templates: website templates en beheergedeelte templates.

Wat is een website template?

De website template bepaalt de manier waarop de website eruit ziet voor jouw bezoekers (de frontend). De meeste templates die je zult vinden zijn website-templates.

In Joomla 3.x worden Beez3 en Protostar als standaard template meegeleverd, deze zijn gebouwd door middel van Bootstrap 2.  In Joomla 4.x is dit Cassiopeia, gemaakt met Bootstrap 4.

Protostar - Joomla 3 Frontend Template

templates protostar frontend

Cassiopeia - Joomla 4 Frontend Template

templates cassiopeia frontend

De kans is groot dat je geen standaard-template gebruikt. Er zijn talloze gratis templates te verkrijgen, maar ik raad je altijd aan om te kiezen voor een template van 1 van de vele templateclubs. Iedere template heeft zijn eigen mogelijkheden en module-posities.

Daarnaast is het ook mogelijk om met enige HTML-, CSS- en PHP-kennis een eigen template te ontwikkelen.

Wat is een administrator template?

Het template voor het beheergedeelte bepaalt de manier waarop het beheergedeelte (de backend) eruit ziet, het gedeelte waar de beheerder de website kan aanpassen.

Isis - Joomla 3 Backend Template

In Joomla 3.x heb je de keuze uit Hathor en Isis, standaard staat Isis aan en in vrijwel alle gevallen, kan dit zo blijven.

templates isis backend

Atum - Joomla 4 Backend Template

In Joomla 4.x is dit Atum en is gemaakt volgens de richtlijnen van de digitale toegankelijkheid WCAG 2.1 AA

templates atum backend

Joomla templates installeren

Om een template te installeren ga je:

in Joomla 3.x naar extensies > beheren > installeren

in Joomla 4.x naar systeem > installeren > extensies

Hier zie je 4 verschillende opties.

Installeren vanaf het web

Op dit moment is het nog niet mogelijk om direct templates vanaf een extensie-directory te installeren. Ik verwacht dat deze optie over een tijdje toegevoegd zal worden.

Joomla template installeren via het uploaden van een bestand

Heb je de template al gedownload via de ontwikkelaar dan heb je een .zip-bestand  op je PC staan die je kunt uploaden (zonder voorbeelddata) in onderstaand scherm.

extensies installeren

Joomla template installeren via installeren vanuit een map

Heb je het zip-bestand uitgepakt op een tijdelijke map op de server, dan kun je deze optie gebruiken. Vul de map in waar de bestanden staan en klik op installeer.

Joomla template installeren via installeren vanaf url

Wil je een template installeren direct van een externe url, dan vul je hier de locatie in en klik op installeer.