Samen maken we van jouw website een succes.

In sommige gevallen is het wenselijk om een link te maken naar een ander artikel. Dit is niet altijd mogelijk zonder dat dit gevolgen heeft voor de modules op die pagina. De modules zijn namelijk gekoppeld aan een menu-item en wanneer het artikel waarnaar gelinkt wordt geen menu-item is, dan zullen de modules niet goed getoond worden. In dit geval was het in Joomla mogelijk om een verborgen menu aan te maken ,maar in Joomla 3.5 kan dit nog iets eenvoudiger.

Een verborgen menu-item aanmaken

In Joomla 3.5 kun je ieder menu-item tonen of verbergen.

Hiervoor maak je een menu-item aan zoals je altijd al deed, alleen ga je daarna naar het tabblad "Linktype".

menu item verbergen

In dit tabblad zie je de optie "Toon in menu", deze staat standaard op "JA". Wanneer je deze op "NEE" zet, zal het menu-item niet meer zichtbaar zijn in je menu.

Het menu-item bestaat nog wel en is ook gepubliceerd, het is alleen onzichtbaar geworden. Je kunt nu met de artikel-editor (zoals JCE Editor) een link aanmaken naar dit menu-item en alle modules die je bij dit artikel wil laten zien ook koppelen aan deze pagina. Wanneer je handmatig een link naar de pagina aanmaakt dan moet je in de URL gebruik maken van de Alias, dus in dit geval gaat het om een link naar www.mijnwebsite.nl/verborgen 

Denk eraan dat je menu-item wel zichtbaar is in je sitemap en ook door Google geïndexeerd zal worden. Wil je deze pagina niet laten zien in de zoekresultaten, ga dan naar het tabblad "Metadata" en zet de Robots optie op "No index, No follow".

Gravatar
Patrick
Hey Jeroen, ben juist naar dat artikel gegaan maar kan nergens die optie vinden om de Robots in te stellen.
Gravatar
Jeroen
Hoi Patrick, De optie staat in het tabblad "publicatie" in het rechter rijtje.
Gravatar
Patrick
Heel nuttig, doch de pagina zit nog steeds in de zoekresultaten van google. De Robots optie heb ik op "No index, No follow" gezet.
Gravatar
Jeroen
Hoi Patrick,

Het wil ook weleens helpen wanneer je in het artikel zelf de Robots optie op No index, no follow zet.
Daarnaast kan het natuurlijk even duren voordat google je website weer indexeert, dus het is dan altijd nog een tijdje te zien in de resultaten.

Gravatar
Patrick
Okee Jeroen, dan moet ik nog wat geduld uitoefenen en zal ik in het artikel zelf de Robots ook aanpassen. Bedankt.
Gravatar
Maikel
Dankjewel Jeroen, erg nuttig artikel en op deze manier kan ik het mijn klant eenvoudiger uitleggen dan het werken met de "hidden menus"

1000 Resterende tekens


Over Jeroen
Jeroen - Joomill.nl

Jeroen werkt sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops is hij ook bekend met zoekmachineoptimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder is Jeroen een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's en verzorgt hij diverse Joomla! trainingen.  Hij zet zich in voor de Joomla! community als lid van het "Certification Exam & Platform" team. Kortom: Ben je op zoek naar een allround Joomla Specialist, dan zit je hier goed!