Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Een menu-item verbergen

In sommige gevallen is het wenselijk om een link te maken naar een ander artikel. Dit is niet altijd mogelijk zonder dat dit gevolgen heeft voor de modules op die pagina. De modules zijn namelijk gekoppeld aan een menu-item en wanneer het artikel waarnaar gelinkt wordt geen menu-item is, dan zullen de modules niet goed getoond worden. In dit geval was het in Joomla mogelijk om een verborgen menu aan te maken ,maar in Joomla 3.5 kan dit nog iets eenvoudiger.

Een verborgen menu-item aanmaken

In Joomla 3.5 kun je ieder menu-item tonen of verbergen.

Hiervoor maak je een menu-item aan zoals je altijd al deed, alleen ga je daarna naar het tabblad "Linktype".

menu item verbergen

In dit tabblad zie je de optie "Toon in menu", deze staat standaard op "JA". Wanneer je deze op "NEE" zet, zal het menu-item niet meer zichtbaar zijn in je menu.

Het menu-item bestaat nog wel en is ook gepubliceerd, het is alleen onzichtbaar geworden. Je kunt nu met de artikel-editor (zoals JCE Editor) een link aanmaken naar dit menu-item en alle modules die je bij dit artikel wil laten zien ook koppelen aan deze pagina. Wanneer je handmatig een link naar de pagina aanmaakt dan moet je in de URL gebruik maken van de Alias, dus in dit geval gaat het om een link naar www.mijnwebsite.nl/verborgen 

Denk eraan dat je menu-item wel zichtbaar is in je sitemap en ook door Google geïndexeerd zal worden. Wil je deze pagina niet laten zien in de zoekresultaten, ga dan naar het tabblad "Metadata" en zet de Robots optie op "No index, No follow".

Dit artikel is bijgewerkt op: 26 april 2020
Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wat klanten vertellen

Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld

Ik ben zeer tevreden over de kundigheid van Joomill en de snelheid van handelen. Ik woon in Bali, Indonesie en ben daar de direkteur van een bedrijf dat geprefabriceerde houten huizen ontwerpt en fabriceert. Onze web site is zeer uitgebreid en behoeft regelmatig onderhoud en/of aanpassingen. Dat werkt uitstekend en zonder enige vertraging, vooral gezien het feit dat ons tijdverschil 6 uur (zomertijd) of 7 uur is (wintertijd). Ik kan Joomill ten zeerste aanbevelen.

- Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld