Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

reCAPTCHA spambeveiliging gebruiken

Een reCAPTCHA is een beveiligingsmaatregel. Het controleert aan de hand van een test of vraag of je een legitieme bezoeker bent of niet. Dit, om te voorkomen dat een script het formulier misbruikt om spam mee te versturen. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld spamreacties onder je blog-artikel worden geplaatst of dat je mailbox volstroomt met ongewenste berichten die via het contactformulier zijn verzonden. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je reCAPTCHA kunt gebruiken in het Joomla contactformulier.

reCAPTCHA site key en secret key aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van reCAPTCHA moet je eerst verschillende sleutels aanmaken.

recaptcha create keys

Label (dit wordt alleen gebruikt om de sleutels terug te vinden dus vul hier een naam in die naar de website verwijst)

Domains (hier komen de live- en testdomeinen te staan waar je de website wil plaatsen, vergeet ook niet eventuele subdomeinen te noemen)

Owner (vul hier het emailadres waar notificaties naar gestuurd worden, google zal dit alleen doen wanneer er problemen in de configuratie gevonden worden of wanneer er plotseling veel spam-aanvallen gedaan worden)

 

Wanneer je instellingen opslaat zie je 2 keys (een site key en een secret key)

recaptcha keys

 

reCAPTCHA v2 toevoegen aan het Joomla contactformulier

Maak je gebruik van het Joomla core contactformulier dan kun je dit toevoegen door middel van een plugin die al bij jouw Joomla-installatie wordt meegeleverd.

Hiervoor ga je in het administrator scherm naar > Extensies > Plugins en je zoekt naar: Captcha - ReCaptcha

recaptcha plugin

Bij de instellingen van deze plugin kies je voor Versie 2.0 en je vult de site key en secret key in die je via de Recaptcha website verkregen hebt.

Bij Thema kun je kiezen uit licht of donker, afhankelijk van wat er beter bij de look en feel van jouw website past. De Grootte van de ReCaptcha is Normaal of Compact. Hieronder zie je hoe dit er aan de voorkant van je website uit kan komen te zien.

Ben je klaar met instellen dan publiceer je de plugin en sla je deze op.

 

Een 2e stap die je moet nemen om de ReCaptcha aan de voorkant zichtbaar te maken is het inschakelen van de ReCaptcha bij de algemene instellingen.

Hiervoor ga je in het administrator menu naar > Systeem > Algemene instellingen.

In het eerste tabblad zie je aan de linkerkant : Standaard Captcha, hier selecteer je de Captcha - Recaptcha plugin.

recaptcha algemene instellingen

reCAPTCHA in het Joomla contactformulier

Aan de voorkant van jouw Joomla website ziet de reCAPTCHA er zo uit (afhankelijk van jouw instelling, normaal of compact, licht of donker)

recaptcha frontend

 

Hulp nodig bij het instellen van reCAPTCHA op jouw Joomla website?

Ik help je graag!

 

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wat klanten vertellen

Jack van Drunen

Ik ervaar de samenwerking met Joomill als zeer prettig. De persoonlijke en deskundige benadering spreekt mij erg aan. Mijn e-mails worden altijd snel beantwoord en wijzigingen worden in overleg en vlot doorgevoerd.

Jeroen heeft voor mij een mooie, overzichtelijke webshop gemaakt waar mijn eigen wensen zoveel mogelijk in zijn verwerkt.

- Jack van Drunen