Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Veelvoorkomende fouten bij het bouwen van een website

Wanneer je aan de slag gaat met het bouwen van een website, maak je (vaak onbewust) veel fouten. Het mooie is dat je van elke fout kunt leren, dus je kunt nooit genoeg fouten maken. Maar laten we deze fouten voorkomen en de dingen op de juiste manier doen.

Vergeten te backuppen

Ik kom regelmatig websites tegen waar geen volledige backup van beschikbaar is. Het maakt niet uit of je een Joomla of WordPress website (of een heel ander systeem) gebruikt. Zorg ervoor dat voor iedere update of wijziging een complete backup (van bestanden en database) maakt. Wanneer er ergens iets misgaat dan kun je altijd de website herstellen.

Joomla Core-updates negeren

De afgelopen jaren is het je heel erg makkelijk gemaakt. Je kunt Joomla (minor- en bugfix-) updates uitvoeren met 1 druk op de knop. De updates worden met regelmaat en minimaal 1x maand (op dinsdag) uitgebracht. Toch zijn er veel Joomla-installaties die niet op de meest recente versie draaien. Natuurlijk kan dit verschillende redenen hebben, maar wil een goede en veilige website, dan moet je ook bijhouden. Heb je hier geen tijd voor en/of zin in? Overweeg dan eens om de updates via een onderhoudsabonnement uit te besteden. De kosten hiervoor zijn altijd minder hoog, dan het herstellen van een website die gehackt blijkt te zijn.

Negeren van extensie-updates

Net als de core Joomla-update, moet je ook controleren of alle Joomla of WordPress extensies nog up-to-date zijn. Hackers zijn altijd op zoek naar manieren om toegang te krijgen tot jouw website en een gemakkelijk doelwit zijn websites met extensies die niet goed bijgehouden worden. Het goede nieuws is echter wel dat veel extensie-ontwikkelaars alles blijven controleren en van tijd tot tijd updates uitbrengen. Op deze manier krijg je niet alleen nieuwe functies, maar ook een betere beveiliging van de extensie.

Extensies uitproberen op een live- of ontwikkelomgeving

Ben je er niet zeker van of de extensie wel voldoet aan jouw verwachtingen, probeer deze dan eerst uit op een aparte testomgeving. Doe je dit op de live- of ontwikkelomgeving, dan kun je (ook wanneer je de extensie meteen weer verwijderd) een hoop rommel achterlaten in de bestanden en/of database.

Geen database onderhoud

Een van de meest onbekende gebieden op een CMS-website is de database. Je vergeet vaak om ervoor te zorgen, terwijl dit wel nodig is. Het ding is echter dat de databases behoorlijk snel kunnen groeien. En als je het niet goed onderhoudt, kan het je website vertragen en als gevolg daarvan kan je website minder goed gevonden worden in de zoekresultaten.

Een extensie die ik gebruik om de database even snel te optimaliseren is Akeeba Admin Tools via de knop "Repair & Optimise Tables". Daarnaast kan het ook geen kwaad om via PHPmyAdmin de database te controleren op overbodige tabellen of tabellen met veel inhoud. (en maak natuurlijk eerst een backup)

Afbeeldingen niet optimaliseren

Wanneer je op een foto maakt, sla je veel informatie (metadata) op in een afbeelding. De datum van opname, cameradetails, enzovoort. zijn gegevens die terug te vinden zijn in de afbeelding, maar voor een webbezoeker helemaal niet relevant zijn. Deze informatie zorgt er wel voor dat de foto zwaarder wordt. Daarnaast moet je vooraf nadenken over de grootte van de foto. Wanneer je een kleine afbeelding wil laten zien, dan is het niet nodig om een foto van 2000px breed te uploaden. Wanneer je deze foto op jouw website gebruikt, kost het meer tijd om te laden. Als gevolg hiervan presteert jouw website minder goed. Maak je afbeeldingen dus op het juiste formaat en verwijder de meta-data voordat je hem op je website zet.

Bestanden niet organiseren

Veel mensen weten dat je in Joomla en Wordpress gebruik kunt maken van categorieën en delen hun artikelen netjes in. Aan de andere kant doen ze dat niet met bestanden en wordt alles in de map /images gezet. De meeste websites beginnen als een klein project, maar kleine projectjes worden groot en na een jaar is het lastig om te bepalen welke afbeeldingen er nog gebruikt worden en welke je kunt verwijderen. Houd jouw bestanden dus altijd georganiseerd.

Bestandsnamen niet aanpassen

Wanneer je foto's gebruikt, zorg dan voor een beschrijvende titel. Op deze manier kunnen zoekmachines jouw afbeeldingen beter begrijpen. Verander dus de naam IMG3201.jpg naar het iphone8-spacegray-2018.jpg, zodat zoekmachines het kunnen begrijpen en jouw foto's ook in de zoekresultaten zullen tonen.

Zorg er ook voor dat je geen spaties gebruikt in bestandsnamen. In plaats daarvan kun je een streepje gebruiken om de woorden te scheiden. Op deze manier kun je rommelige code en onvoorspelbare problemen voorkomen.

Teksten kopiëren en plakken vanuit Microsoft Word

Wanneer je teksten van Google Documenten, Microsoft Word of een ander programma naar jouw editor kopieert, dan is er een grote kans dat je veel onnodige code meeplakt, die je in veel gevallen niet ziet. Tenzij u de broncode bekijkt van het artikel. Daarom is het altijd een goed idee om de code te bekijken nadat je het artikel toegevoegd hebt.

Geen professional raadplegen

Loop je tegen problemen aan of wil je zelf de website bouwen met een specialist aan de zijlijn, die je tips geeft? Ik kan je altijd ondersteuning bieden bij het maken van jouw website. Ondersteuning kost natuurlijk tijd en dus geld, maar door de hulp van een professional in te schakelen, kun je jouw website verbeteren en kun je problemen voorkomen.

Uitgaande links openen in hetzelfde venster

In het artikel maken we vaak links naar andere websites en daar is niets mis mee. Wat de meeste mensen vergeten, is dat ze de inhoud in hetzelfde venster openen. Op deze manier gaat de bezoeker van jouw pagina naar een andere website. Het gevolg is dat je de bezoeker kwijtraakt. In plaats daarvan moet je daarom altijd alle externe links in een nieuw venster openen.

Geen interne links gebruiken

Focus op een interne linkstructuur terwijl je een website bouwt of een artikel schrijft. Richt je op koppelingen naar de belangrijkste pagina's van jouw website en zorg ervoor dat deze pagina's beter gevonden worden door de zoekmachines.

Teksten onderstrepen

De meeste gebruikers denken dat onderstreepte teksten een link zijn. Dus proberen ze erop te klikken. Het is beter om geen enkele vorm van verwarring te creëren en gebruik in plaats daarvan de onderstreep-functie alleen wanneer je daadwerkelijk een link gebruikt.

Verwijzingsbeheer niet gebruiken

Natuurlijk verander je jouw website met enige regelmaat. Niet relevante artikelen zullen verwijderd worden, maar wat doe je met de URL die nu niet meer werkt? In Joomla's verwijzingsbeheer kun je eenvoudig redirects aanmaken en de pagina verwijzen naar een alternatief of de homepage, zodat de bezoeker geen foutmelding te zien krijgt.

Het goedkoopste hostingbedrijf gebruiken

Voor elke website is een goed hostingbedrijf uiterst belangrijk. Door over te stappen naar een webhostingbedrijf met Joomla ervaring, kun je veel dingen verbeteren, zoals responstijd van de server, beveilging van de website, enzovoort. Daarnaast kunnen ze jouw tips geven om jouw website te verbeteren.

Als je op zoek bent naar een goede Joomla- of WordPress-hosting, neem dan contact met mij op om jouw laten te adviseren.

Onjuiste bestandsrechten

Een van de grootste oorzaak van problemen met een CMS is dat de bestandsrechten niet kloppen. Ik vind vaak veel onjuiste map- en bestandsrechten en dat zou zelfs kunnen leiden tot een gehackte website. Daarom is het goed om de juiste instellingen voor bestandsrechten te hebben. Wilt u meer weten over bestandsrechten? Lees dit artikel eens voor Joomla bestandsrechten en dit artikel voor WordPress bestandsrechten

Een extensie die ik gebruik om de bestandsrechten goed in te stellen is Akeeba Admin Tools

De sessieduur niet verlengen

Standaard staat de Joomla sessieduur op 15 minuten. Wanneer je groot artikel, zoals deze, schrijft dan ben je er langer dan 15 minuten mee bezig. Het gevolg is dat je het artikel opslaat en je alle wijzigingen kwijt bent omdat je sessie is verlopen. Stel de sessieduur in bij de algemene instellingen, of schrijf je artikel in kladblok en kopieer het dan in een Joomla artikel.

Niet richten op SEO

Als je je niet bezig houdt met SEO, dan maak je een grote fout. Wil je dat jouw website iets gaat opleveren dan moet de website in de eerste plaats gevonden worden door de zoekmachines. Met behulp van SEO krijg je organisch verkeer naar jouw website en krijg je meer omzet of inkomsten. Verdiep je in de SEO-ontwikkelingen of neem een kijkje in mijn SEO Dashboard.

Geen professioneel ontwerp gebruiken

Heeft jouw website geen professionele uitstraling dan zullen bezoekers onmiddellijk op de knop "Terug" drukken. Dit verhoogt het bouncepercentage van uw website en je zal bezoekers en klanten verliezen. Kies in plaats daarvan een responsive Joomla-template die de gebruiker een geweldige ervaring biedt.

De mogelijkheden niet optimaal benutten

Joomla heeft veel mogelijkheden in huis. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van 2 factor authenticatie voor de veligheid van jouw website. Of het gebruik van custom fields, waardoor veel extenties overbodig worden. Denk altijd goed na over wat voor uitbereidingen je nodig hebt en welke niet, zodat je zo dicht mogelijk bij de core kunt blijven. Dit zorgt uiteindelijk ook voor een eenvoudiger beheer en makkelijkere upgrade naar de nieuwe versie van Joomla.

 

Dit waren de fouten die ik regelmatig tegenkom bij het analyseren van een website. Hopelijk heb je er iets van geleerd en maak jij deze fouten niet meer. Laat hieronder in de reacties weten, wat jouw grootste fout is geweest bij het bouwen van een website.

 

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld

Ik ben zeer tevreden over de kundigheid van Joomill en de snelheid van handelen. Ik woon in Bali, Indonesie en ben daar de direkteur van een bedrijf dat geprefabriceerde houten huizen ontwerpt en fabriceert. Onze web site is zeer uitgebreid en behoeft regelmatig onderhoud en/of aanpassingen. Dat werkt uitstekend en zonder enige vertraging, vooral gezien het feit dat ons tijdverschil 6 uur (zomertijd) of 7 uur is (wintertijd). Ik kan Joomill ten zeerste aanbevelen.

- Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld