Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Wat is nieuw in Joomla 3.6?

Op 12 juli 2016 zal Joomla versie 3.6 uitkomen. Zoals we gewend zijn zullen er in deze versie weer veel verbeteringen te vinden zijn. In dit artikel vertel ik je meer over de nieuwe functies.

Categorie aanmaken vanuit een artikel

In versie 3.6 hoef je niet perse naar de categorie-Manager te gaan om nieuwe categorieën toe te voegen. Je kunt vanuit een artikel direct een categorie aanmaken.

 

Alle Menu-items tonen

Wanneer je een website hebt met veel verschillende menu's, denk bijv. aan een meertalige websites dan was het vaak even zoeken voordat je de juiste menu-items gevonden had om te bewerken.  Joomla 3.6 heeft een menuoptie "Alle Menu-Items"-optie, waardoor het veel gemakkelijker om links te vinden.

 

Laatste bezoek datum in gebruikersbeheer

Het is leuk om te weten wanneer een geregistreerde gebruiker zich geregistreerd heeft, maar het kan even belangrijk zijn om te weten wanneer de gebruiker zich voor de  laatste keer heeft ingelogd. Het gebruikersbeheer in Joomla 3.6 bevat nu de "laatste bezoek datum".

 

Modules per menu-item bekijken

Vanaf Joomla 3.6 kun je op 2 manieren eenvodig terugvinden welke modules er aan een bepaald menu-item gekoppeld zijn.

  1. Wanneer je een menukoppeling aan het bewerken bent, is de "Module Assignment" pagina erg nuttig. Niet-toegewezen en Unpublished modules, kun je nu verbergen. Op deze manier toon je dus alleen de relevante modules voor deze pagina
  2. In modulebeheer, er is nu een extra zoekvak te vinden om te zoeken welke modules er zijn toegewezen aan een bepaald menu link. 

 

Verwijderen van alle cache items in Joomla

Dit is een kleine maar nuttige verbetering: je kunt nu eenvoudig de cache wissen van alle items via een enkele "Wis alles" knop.

 

Rechtenbeheer voor afzonderlijke menu's

In eerdere versies kon je rechten instellen voor alle menu's. Met Joomla 3.6 kun je nu voor afzonderlijke menu's de menurechten bewerken. Ga naar menu's > beheren, vervolgens kiest u een menu en klik op "Edit"

 

Herinstalleren van Joomla

Je kunt nu Joomla bijwerken door een nieuwe versie van het Joomla core bestanden uploaden. Dit is echt handig als je tijdens het aanpassen van instellingen van je site problemen ondervindt of wanneer sommige basisbestanden aangepast zijn nadat je website gehackt is.
 
Ga naar Componenten > Joomla Update > Upload & Update om deze functie te gebruiken.
 

Betere ondersteuning voor Varnish cache

Eerdere versies van Joomla werkte niet goed met de Varnish cache-systeem, of de webversnellingsfuncties  voor Nginx. Joomla had problemen met sessies, de functie voor het onthouden en het identificeren van de pagina's die uitgesloten moesten worden voor de cache.

Joomla 3.6 bevat verbeteringen aan de HTTP-headers en ook voor de cookies zijn er verbeteringen doorgevoerd. Door deze wijziging kunnen grote Joomla sites beter met Varnish omgaan en dat zal een aanzienlijke verbetering zijn m.b.t. de snelheid van je website. Meer details over de wijzigingen met Varnish cache.

 

De Template-Manager ondersteunt SASS en SCSS bestanden

Dit is een zeer nuttige functie wanneer je gebruik maakt van de moderne css-technieken gebruik. Met de template-manager kon je eerder de SASS of SCSS bestanden niet zien, dat is vanaf nu wel mogelijk.

 

De map logs is verplaatst naar administrator

Bij nieuwe installaties van Joomla is de logs map nu te vinden in /administrator/logs in plaats van in de /logs.

De map /administrator is gemakkelijker te beschermen en de logboeken zijn ook een administratieve functie. Soms botst te de locatie /logs/  ook met de servers die hun eigen map met dezelfde naam hebben. Plesk is een voorbeeld van een server-hulpprogramma dat de /logs-map vaak voor eigen doeleinden gebruikt. Heb je problemen met het log-bestand? Lees dan het artikel Cannot write to log file in de Joomla kennisbank.

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld

Ik ben zeer tevreden over de kundigheid van Joomill en de snelheid van handelen. Ik woon in Bali, Indonesie en ben daar de direkteur van een bedrijf dat geprefabriceerde houten huizen ontwerpt en fabriceert. Onze web site is zeer uitgebreid en behoeft regelmatig onderhoud en/of aanpassingen. Dat werkt uitstekend en zonder enige vertraging, vooral gezien het feit dat ons tijdverschil 6 uur (zomertijd) of 7 uur is (wintertijd). Ik kan Joomill ten zeerste aanbevelen.

- Robert Janssen - P.T. Bali Prefabworld