Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Wat is nieuw in Joomla 3.9?

Joomla 3.9 wordt vandaag (30 oktober 2018) uitgebracht en bevat heel veel nieuwe functies. In dit artikel vertel ik wat meer over de belangrijkste nieuwe functies van Joomla versie 3.9. Joomla versie 3.9 zal ongeveer 250 nieuwe functies erbij krijgen!

Privacy Tool

In een eerder artikel heb ik uitgebreid verslag gedaan over het Privacy component die in de nieuwe Joomla-versie meegeleverd zal worden. In het kort bestaat deze tool uit 2 onderdelen.

Het privacysysteem

Dit systeem heeft AVG / GDPR gerelateerde mogelijkheden en biedt verschillende subsystemen die jou helpen bij het voldoen aan deze wet. Je kunt onder andere een toestemming-selectievakje weergeven op je formulieren, persoonlijke gegevens exporteren en/of verwijderen op verzoek van de bezoeker en de privacygerelateerde mogelijkheden van extensies controleren.

Het actieloggingsysteem

Dit systeem biedt een infrastructuur om een ​​auditlogboek te maken van activiteiten die op een website worden uitgevoerd en kan worden afgestemd op de voorkeuren van de sitebeheerder. Je kunt het logboek bekijken, exporteren en de vermeldingen opschonen.

 

Kleine handigheidjes, grote impact

Er zijn een veel kleine veranderingen toegevoegd, maar deze maken het beheer van jouw website een stuk makkelijker.

Notitie-veld in artikelen

Eerder werd er al een notitieveld toegevoegd aan categorieën, menu's en modules. Nu heb je in de artikelweergave een rechterkolom en onder de "tags" kun je nu een korte notitie toevoegen. In het artikel-overzicht kun je zoeken naar een notitie om zo de artikelen te filteren.

Zoeken naar inhoud in de backend

Ben je op zoek naar een bepaald woord wat je in een artikel gebruikt hebt, dan was dit tot voor kort alleen mogelijk in de frontend. In de backend kon je alleen zoeken naar woorden in de titel. Vanaf Joomla 3.9 kun je gebruik maken van content:zoekwoord, wil je alle artikelen waar je bijv. het woord "prijs" gebruikt hebt, dan zoek je naar content:prijs.

Module laden in artikel of component

Binnen de inhoud van de website kan een modulepositie geladen worden, door { loadposition user1 } of een moduletype, door { loadmodule mod_login }. Mogelijk heb je meerdere modules in een positie staan of gebruik je vaker een bepaald type, dus zou het handiger zijn om een specifieke module te kunnen laden. Dat is nu mogelijk door de module-id te verwerken in { loadmoduleid 12345 }.

Google Invisible reCAPTCHA

De nieuwste versie van Google's reCAPTCHA heeft een "onzichtbare" variant. Deze Google Invisible reCAPTCHA is vanaf nu standaard te gebruiken in Joomla's contactformulieren en andere componenten die deze optie gebruiken.

Artikelhits uitschakelen

In de artikelopties zit nu de mogelijkheid om de teller van artikelweergaven uit te schakelen.

Filteren per maand

In bijvoorbeeld de categorielijst zit al een optie om de artikelen te filteren. Dit kan nu ook per maand.

Registratieoptie voor het gebruik van domeinnamen

Wil je alleen mensen toestaan met een specifieke domeinnaam (bijv. alleen gebruikers met een @bedrijf.nl emailadres). Of juist mensen met bijv. .ru uitsluiten, dan is dat vanaf nu mogelijk. Ga hiervoor bij het gebruikers-overzicht in de backend naar opties en dan naar het tabblad Email-domein opties.

Nieuw Custom Field type: het Repeatable Veld

Dankzij de Nederlandse ontwikkelaar Roland Dalmulder kunnen we een nieuw type veld toevoegen aan de custom fields collectie. Een veld wat zichzelf kan herhalen. Hierdoor kun je met 1 veldtype meerdere velden gebruiken om informatie toe te voegen. Je kunt kiezen uit een editor, tekstgebied, tekstregel, media of getalveld.

 

Nieuwe opties in modules

De nieuwsflits en nieuwste artikelen modules zijn aangepast.

Afbeeldingen in nieuwsflits-module

Wanneer je gebruik maakt van de nieuwsflitsmodule dan is het nu mogelijk om afbeeldingen van de artikelen te tonen. Je kunt kiezen uit de intro of volledig artikel afbeelding.

Nieuwste artikelen-module filteren op auteur

Maak je gebruik van de nieuwste artikelen-module, dan kun je nu filteren op diegene die het artikel heeft aangemaakt. Alleen de artikelen van een bepaalde auteur zijn dan te vinden in de module.

 

Nieuwe mogelijkheden voor meertalige websites

Meertalige associaties knop in de toolbar

Tijdens het bewerken van een artikel kan het handig zijn om meteen het artikel in een andere taal aan te passen. Daarvoor is er nu een nieuwe knop aan de toolbar toegevoegd. Wanneer je hierop klikt ga je direct naar het juiste artikel in het meertaligheid associaties-component om zo ook het artikel in de andere talen te bewerken.

Tags per taal

Het filteren op tags in de frontend is nu afhankelijk van de gekozen taal. Ook worden de gedepubliceerde tags niet meer weergegeven in het overzicht.

 

Een compleet overzicht van nieuwe functies is te vinden op de Github pagina van Joomla

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Koos Overbeeke

Jeroen is een kei in software programmering. Wij hadden een probleem in een applicatie waar de leverancier ook geen raad mee wist. Nadat we Jeroen hadden ingeschakeld was het probleem snel en vakkundig opgelost. Daarom kunnen we Jeroen van harte bij je aanbevelen.

- Koos Overbeeke