Skip to main content

Samen maken we van jouw website een succes.

Wat is nieuw in Joomla 3.5?

Op 21 maart 2016 kunnen we de eerste stabiele versie van Joomla 3.5 verwachten. Er zijn weer een aantal verbeteringen doorgevoerd en nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan het systeem. De belangrijkste veranderingen lees je natuurlijk hier. Een leuk weetje is dat er bij deze release weer verschillende Nederlandse ontwikkelaars betrokken zijn geweest.

 

Ondersteuning voor PHP 7

Vanaf nu zal Joomla ook PHP 7 ondersteunen. Het belangrijkste voordeel van deze PHP-versie is: Hogere snelheid in vergelijking met PHP 5.x Door vele optimalisaties en verbeteringen in de PHP code behandelt PHP 7 requests veel sneller dan voorgaande versies. Wanneer bij jouw hostingprovider een upgrade naar PHP 7 niet mogelijk is, kun je altijd nog overwegen om je website te verhuizen naar mijn eigen Joomla hosting!

Verbergen van menu-items

In Joomla 3.5 is het eenvoudiger geworden om menu-items te verbergen zonder dat je hiervoor een apart "Hidden menu" voor moet aanmaken. Hoe het werkt leg ik uit in het artikel: Menu-item verbergen in Joomla 3.5

Verbeteringen in de TinyMCE editor

Een van de nieuwe mogelijkheden in te vinden in de TinyMCE editor. Je moet hiervoor wel even je JCE Editor uitschakelen :).

Het is vanaf Joomla 3.5 mogelijk om direct afbeeldingen in de TinyMCE editor te slepen.

 • Afbeeldingen toegevoegd via drag & drop worden automatisch geüpload naar de hoofdmap images in de Joomla installatiemap, maar het is mogelijk om een submap opgeven in de TinyMCE opties. Deze kun je vinden door te klikken op Extensies → Plugins in het hoofdmenu van de Joomla backend en vervolgens te klikken op Editor - TinyMCE in de lijst van plugins.
 • De afbeelding zal worden geplaatst op de positie waar de tekst cursor zich bevindt. Het is dus niet nodig om de afbeelding naar de juiste positie te slepen, maar om de tekstcursor op de juiste plaats te zetten voordat je de afbeelding gaat slepen.
 • Wanneer de afbeelding niet is gevonden op de server verschijnt een groene voortgangsbalk aan de bovenkant van de editor om je te laten weten dat het bestand wordt geüpload. Wanneer de balk rood wordt, betekent dit dat de afbeelding niet kan worden geladen of dat het proces is mislukt met een andere reden.
 • Wanneer een afbeelding met dezelfde bestandsnaam al bestaat, zal de upload worden geannuleerd en het bestaande bestand zal nooit overschreven worden. Het idee is er om in de toekomst een popup te laten zien waarmee je het bestand kunt hernoemen voordat het geüpload wordt.
 • Wanneer een bestandsnaam spaties bevat worden ze vervangen door underscores.

Hoe eenvoudig het drag & drop systeem werkt zie je hier:

Wat ook nieuw is in deze editor is het eenvoudig plaatsen van modules en directe links naar artikelen met behulp van een knop aan de bovenkant.

Ik denk dat de TinyMCE hier een mooie inhaalslag aan het maken is ten opzichte van zijn grote broers zoals JCE editor en dat het voor de basis-gebruiker voldoende mogelijkheden biedt.

Protostar template

Maak je gebruik van de standaard meegeleverde protostar template, dan is het nu mogelijk om een custom.css bestand toevoegen en hier je wijzigingen op te slaan, zonder dat deze bij iedere update ongedaan gemaakt worden.

Joomla update notificatie

Vaak hebben gebruikers/beheerders niet in de gaten wanneer er een nieuwe Joomla versie uitkomt. Met de Joomla update notificatie plugin ontvang je een e-mail wanneer er een nieuwe Joomla versie is uitgebracht. Je vindt deze plugin via Extensies → Plugins in het hoofdmenu van de Joomla backend en je zoekt daarna naar System - Joomla Update Notification. Deze plugin is ontwikkeld door Nicholas Dionysopoulos, bekend van Akeeba.

Via de taalbestanden kun je zelf de titel en bodytekst van de email aanpassen. De mail die verzonden wordt bevat een link naar je administrator zodat je direct kunt beginnen met updaten.

Op deze manier zullen er minder Joomla-sites "vergeten" worden en veilig blijven zodat hackers minder kans hebben.

Meertaligheid

Het taalbeheer-menu is uitgebreid met een submenu, waardoor je nu nog sneller talen kunt installeren of overrides kunt aanmaken.

joomla35 meertaligheid1

Een andere kleine wijziging is dat je nu door het gebruik van kleurtjes direct kunt zien of jouw taalbestand nog actueel is.

joomla35 meertaligheid2

Systeeminformatie downloaden

In het scherm systeem --> systeeminformatie bevindt zich bovenaan een knop om de systeem en omgevingsinformatie te downloaden. Deze informatie kan nuttig zijn wanneer je bijv bij een extensieontwikkelaar om ondersteuning vraagt. De informatie kan als tekst of als JSON bestand gedownload worden.

  joomla35 systeminfo

Bekijk website / Bekijk admin links

In de backend zie je onderin een balk met het aantal aanwezige gebruikers en administrators. Vooraan zie je "bekijk website", waarmee je direct naar de frontend van jouw website kunt. Er is ook een mogelijkheid om een nieuw administrator scherm te openen met de "bekijk admin" link. Deze links kun je aan- en uitzetten via modulebeheer --> administrator modules en dan te zoeken naar Gebruiker Status. Deze verbetering is ontwikkeld door Rick Spaan van R2H.nl

joomla35 admin

Aantal Items per categorie

In het categorie-overzicht zijn een 4tal nuttige kolommen toegevoegd. Nu kun je in 1 oogopslag zien hoeveel items er gepubliceerd/gedepubliceerd of gearchiveerd zijn of in de prullenbak zitten.Door op het aantal te klikken ga je direct naar het juiste overzicht. Meer over deze feature lees je in het Joomla Community Magazine geschreven door de bedenker/maker van deze functie, Peter Martin van db8.nl

Anonieme gegevensverzameling

Zoals veel bedrijven, facebook, google, etc. gaat ook Joomla gegevens verzamelen om beter in te kunnen spelen op de wensen en de markt. Wanneer je nieuwe features gaat toevoegen is het bijvoorbeeld nuttig om te weten op welke PHP-versie het systeem geïnstalleerd is door de meeste gebruikers. Het gaat om informatie die niet te traceren is van welke website het afkomt en het is geheel vrijblijvend. In het administrator-scherm krijg je bovenaan de vraag of je hieraan mee wil werken en je ziet welke gegevens er verstuurd gaan worden. Als opties het je Ja, Nee of eenmalig verzenden.

De gegevens die verstuurd worden zijn:

 • Een unieke ID
 • PHP versie
 • Database type
 • Database versie
 • CMS versie
 • Server OS

De ID kun je in de plugin-instellingen later nog resetten. Je vindt deze plugin via: Plugins > System - Joomla Statistics

Verbeterde weergave op mobiele apparaten

De offline view (login scherm wanneer de website in onderhoud modus is) is nu mobielvriendelijk.

menu-item type "Uitloggen"

Naast het bekende "inloggen" als menu-item type bestaat er nu ook een type genaamd "uitloggen".

Test-mails versturen

De e-mail configuratie in het systeem instellingen kunnen nu worden getest. Hiervoor is een knop is "Test Mail" geïnstalleerd. Door op deze knop te klikken wordt een test-email verzonden en dus controleert het of de huidige e-mail configuratie-instellingen correct zijn.

backend-Taal tijdelijk wijzigen

In de back-end, kunt u nu tijdelijk zijn backend wijzigen. Er zijn backend onder "Talen"> "Beheergedeelte" een nieuwe knop genaamd "Wissel taal".
De taal wordt dan voor de rest van de sessie gewijzigd in de door jouw gekozen taal. Wanneer je later weer opnieuw inlogt, staat de taal weer op je standaard taal.

Er zou toch ook een Nieuwe URL routing komen in Joomla 3.5?

Dat klopt, maar deze is nog niet helemaal klaar en zal verschoven worden naar de release van Joomla 3.6

Backwards Compatibility Break

Normaal gesproken kun je gewoon updaten van Joomla 3.4 naar Joomla 3.5. Maar om ervoor te zorgen dat Joomla is compatibel met PHP 7 was er een kleine verandering nodig ; de klasse String is hernoemd naar StringHelper. Dit kan in een enkel geval tot problemen leiden. Probeer de update altijd eerst uit op een testomgeving en maak vooraf een backup met Akeebabackup.

Ondervind je problemen, neem dan contact op en wellicht kan ik je helpen bij deze update.

Jeroen Moolenschot

Over Jeroen Moolenschot

Ik werk sinds 2006 met het Joomla! CMS. Naast het bouwen en onderhouden van Joomla! websites en webshops ben ik ook bekend met zoekmachine-optimalisatie (SEO), Joomla hosting en het ontwikkelen van templates en extensies. Verder ben ik een frequente bezoeker van de Joomladagen en JUG's.

Ik zet me in voor de Joomla! community als lid van het Extensions Directory team. Kortom: Ben je op zoek naar een Joomla Specialist, dan zit je hier goed!

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd of ik de geschikte partner voor jouw project ben? Kijk dan eens in mijn portfolio, bekijk wat mijn klanten vertellen of neem direct contact met mij op.


Gerelateerde artikelen

Wat klanten vertellen

Philip de Vos

Jeroen heeft voor ons een prachtige webwinkel gebouwd. Hij denkt mee met de klant en komt zelf ook met suggesties om de website nog beter te maken. Over de hosting, onderhoud en updates hoeven we ons geen zorgen te maken, want dat is allemaal via Joomill geregeld.

- Philip de Vos