Wanneer je een wit scherm te zien krijgt met de tekst "Error displaying the error page: Application Instantiation Error: Could not connect to MySQL." dan kan er geen verbinding gemaakt worden met de database.

Alle inhoud van Joomla, zoals artikelen, modules en gebruikersinformatie, wordt opgeslagen in de database dus het is belangrijk om de verbinding te herstellen om je website weer werkend te krijgen.

Het probleem heeft mogelijk 1 van onderstaande oorzaken:

Verbinding met de database is instabiel

Dit gebeurt als de MySQL-server met tussenpozen offline gaat. Je website zal enige tijd goed werken, daarna werkt hij niet meer en later niet meer. Meld het probleem dan bij jouw hostingprovider. Ze moeten een oplossing kunnen bedenken.

Controleer de database gegevens

Ga naar jouw cPanel-, DirectAdmin- of Plesk-omgeving en zoek de gegevens op van de MySQL-database (of vraag ze op bij jouw hostingpartij).

Aangezien je in dit geval niet meer de beheerdersomgeving kunt inloggen kun je deze gegevens terugvinden in het bestand "configuration.php".

Open de configuration.php ga zoek deze regels op (ze zullen in veel gevallen niet direct bij elkaar staan)

public $host = 'localhost';
public $user = 'gebruikersnaam';
public $password = 'wachtwoord';
public $db = 'databasenaam';
public $dbprefix = 'jos_';

$host is in veel gevallen "localhost" tenzij de hosting aangeeft dat je een andere waarde moet gebruiken.

$user is de gebruikersnaam en $password is het bijbehorende wachtwoord. Controleer ook of deze gebruiker wel toegang heeft tot de database.

$db is de naam van de database. Er kunnen verschillende databases geinstalleerd zijn. Controleer of je de juiste database probeert te bereiken.

$dbprefix is het voorvoegsel. Binnen een database zijn verschillende tabellen te vinden. Ieder Joomla-installatie heeft een eigen voorvoegsel nodig. Controleer, door de database te openen via bijvoorbeeld PHPmyAdmin, of de prefix overeenkomt met de waarde in de configuration.php